Uz ove navike smanjite jutarnji stres

Umjesto standardne melodije, za zvuk jutarnjeg alarma odaberite omiljenu pjesmu kojoj nikada ne možete odoljeti, čak ni kada ste najumorniji
80 pregleda 3 komentar(a)
ustajanje, buđenje, istezanje, Foto: Shutterstock.com
ustajanje, buđenje, istezanje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 01.02.2017. 17:14h

Brojne stvari utiču na to kako ćemo se osjećati nakon buđenja, a usvajanje ovih 10 navika olakšaće vam stresno jutro i pozitivno uticati na ostatak dana.

1. Pripremite se za jutro veče prije

Potrebno vam je maksimalno 10 minuta vremena da biste naveče pronašli odjeću koju ćete ujutro obući, na jedno mjesto stavite ključeve od auta i stana, torbu, novčanik i sve ostalo što vam je potrebno za izlazak iz doma. Na taj način budićete se s manje briga.

2. Ne spavajte sa zatvorenim roletnama

Pustite jutarnje svijetlo da uđe u vašu spavaću sobu jer je ono 'prirodna' budilica. Mračno okruženje podstiče osjećaj umora, lošeg raspoloženja i tjera vas na spavanje.

"Deset minuta jutarnje rutine posvetite doručku koji će vam pomoći da dobijete energiju za početak dana".

3. Slušajte muziku

Odmah nakon buđenja upalite muziku na svom mobilnom telefonu. Omiljena muzika olakšaće vam razbuđivanje.

4. Ne odlažite alarm

Kada vas alarm na probudi, nipošto nemojte pritisnuti 'snooze' i odlagati buđenje. Naime, naučnici su dokazali da ćete se zbog te navike na kraju probuditi lošije raspoloženi i umorniji. Zato uvijek ustanite nakon prvog alarma.

5. Motivišite se 'alarmom'

Umjesto standardne melodije, za zvuk jutarnjeg alarma odaberite omiljenu pjesmu kojoj nikada ne možete odoljeti, čak ni kada ste najumorniji. Ona će vam automatski poboljšati raspoloženje.

6. Rastegnite se čim se probudite

Umjesto instantnog ustajanja i kuvanja kafe, prvo se rastegnite. Nauka je dokazala da takozvane 'poze moći' za rastezanje utiču na naše raspoloženje.

"Dokazano je da samo nekoliko minuta druženja s ljubimcem pozitivno djeluje na naše raspoloženje."

7. Ne preskačite doručak

Deset minuta jutarnje rutine posvetite doručku koji će vam pomoći da dobijete energiju za početak dana. Ako usput želite da smršate, isprobajte burito sa jajima, sjajan doručak koji podstiče gubitak kilograma.

8. Istuširajte se

Odlazak pod topli tuš garantovano razbuđuje. Osobama koje imaju masniju kožu jutarnje tuširanje itekako će pomoći jer se tokom noći masnoće na tijelu nakupljaju u porama, a tuširanjem ćemo ih očistiti.

9. Idite u krevet sat vremena ranije

Možda nećete odmah zaspati, ali organizmu ćete dati znak da je vrijeme za zasluženi odmor. Tijelo će vam naposlijetku biti odmornije i nakon nekog vremena lakše ćete se buditi i biti produktivniji u jutarnjim satima.

10. Poigrajte se s ljubimcem

Ako se vaši ljubimci ujutro ne mogu odvojiti od vas, ne ignorišite ih jer je dokazano da samo nekoliko minuta druženja s ljubimcem pozitivno djeluje na naše raspoloženje, prenosi Radiosarajevo.ba.