Djevojčice već od šeste godine vjeruju da su manje pametne

92 pregleda 0 komentar(a)
djeca, crtanje, Foto: Shutterstock
djeca, crtanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.01.2017. 16:14h

Djevojčice već u uzrastu od šest godina počinju da vjeruju da su manje talentovane i pametne od dječaka, pokazalo je američko istraživanje.

Rezultati istraživanja kojim je bilo obuhvaćeno 400 djece ukazuju da takva percepcija može snažno uticati na kasniji profesionalni život.

Prema istraživanju čiji su rezultati objavljeni u časopisu „Science“ dječaci i djevojčice u uzrastu od pet godina vjeruju da je njihov pol izuzetno pametan, ali već godinu kasnije pojavljuju se stereotipi o manjoj vrijednosti ženskog pola.

Naučnici sa univerziteta Prinston, Njujork i Iinois, koji su sproveli istraživanje, vjeruju da je uzrok tome uticaj medija, učitelja, roditelja i druge djece.

Djeca su, između ostalog, testirana pričom o osobi koja je "vrlo, vrlo pametna" i zatraženo je da je identifikuju po polu. S pet godina 75 odsto dečaka odabralo je muški pol, a 75 posto devojčica ženski pol, međutim, već godinu dana kasnije veći postotak devojčica smatrao je da se radi o osobi muškog pola dok se kod dječaka obim nije promjenio.

Djeci su potom ponuđene dvije igre dizajnirane za djecu koja se "veoma, veoma trude" i za djecu koja su "veoma, veoma pametna".

Dok su igre za djecu koja se "veoma, veoma trude" podednako birali i dječaci i djevojčice, drugu igru za " veoma, veoma pametnu djecu" biralo je znatno manje djevojčica.

Profesor Andrej Simpian kazao je za BBC da je poruka tog istraživanja da su mala djeca izložena tvrdnjama da je genijalnost vjerojatnije muška nego ženska odlika.

On je istakao da takav stereotip kasnije ostavlja trag u profesionalnim karijerama, prenosi N1

Bonus video: