Koliko često treba mijenjati peškire?

156 pregleda 0 komentar(a)
peškiri, Foto: Shutterstock
peškiri, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.01.2017. 15:14h

Peškiri koje svakodnevno koristimo su plodno tlo za razvoj i razmnožavanje bakterija i gljivica, na njima se skupljaju mrtve ćelije kože, sekret iz nosa, fekalni i urinarni sekret i brojne druge klice iz kupatila, uključujući i kapljice iz vc šolje.

Iako vam većina klica neće naštetiti jer su s vašeg tijela, treba razmisliti o činjenici da se one vrlo brzo razmnožavaju, posebno na vlažnoj podlozi.

Dakle, koliko često treba mijenjati peškire?

"To zavisi od toga za šta ih koristite. Ako je riječ o peškirima za tijelo koje uspjevate u potpunosti da osušite, na primjer na radijatoru, ne više od tri puta", rekao je za Tech Insider patolog i mikrobiolog Filip Tierno sa njujorške Univerzitetske škole medicine, prenosi Hina.

"Male peškire koje koristite za brisanje ruku, trebalo bi da perete češće. Lakše se zaprljaju jer ih koristimo nekoliko puta dnevno, pa ih treba mijenjati svaki dan. Ako se iz peškira širi neuprijatan miris, to je znak da su se na njemu razmnožili mikrobi i da ga valja oprati", kaže Tierno.

Objašnjava da su peškiri idealno mjesto za razmnožavanje klica jer sadrže niz pogodnih uslova za njihov rast: vodu, visoku temperaturu, kiseonik, hranu i neutralan pH faktor, a ljudsko tijelo je idealan snabdjevač dobrih uslova za život mikroba.

Kada osušite vlagu s tijela, odumrle ćelije kože, koje žive na njenoj površini ostaju na peškiru. One su idealna “hrana” mikrobima koje vlaga snabdjeva vodom i neutralnim pH faktorom.

Posebno peškire za lice treba mijenjati jednako često kao peškir za tijelo, a to znači tri put prije ponovnog pranja, jer mogu da sadrže tragove šminke, losiona ili ulja, a njime prelazite po očima i usnama.

Bonus video: