NAZIV DOBILA U DAVNIM VREMENIMA

Biljka koja izgleda neobično, ali liječi efikasno

U vidu čaja koristi se za čišćenje organizma i smanjivanje masnoća u krvi, reguliše cirkulaciju, izlučivanje mokraćne kiseline, liječi reumatizam, išijas, kostobolju
843 pregleda 0 komentar(a)
sedmolist, Foto: Shutterstock
sedmolist, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.01.2017. 11:14h

Ima 20 puta više vitamina C od limuna, obiluje vitaminom A i mineralima. Obloge se koriste za liječenje gihta, artritisa, bolnih i upaljenih mjesta.

Listovi "kozje noge" odredili su joj naziv još u davnim vremenima. Ovaj sedmolist (Aegopodium podagraria) kod nas zovu i bazjan, regovača, jarčevac. Višegodišnja zeljasta biljka posebno je popularna u njemačkoj i ruskoj kuhinji, gdje listove obilato koriste za zelene čorbe jer vjeruju da čiste krv i vraćaju snagu. U Rusiji se od samljevenog lišća zajedno sa drškama pravi i neka vrsta ajvara. Raste na području Evrope i Azije.

U srednjem vijeku su je gajili u manastirskim baštama i koristili kao obavezan blagotvoran dodatak raznim jelima. Zimi se osušen i samljeven u prah stavlja u supe i sosove.

Sedmolist se razmnožava pomoću podzemnog puzećeg korijenja, a raste i do jednog metra. Stabljika je uspravna, gola, iznutra šuplja, a pri vrhu razgranata. Sedam jajolikih listova su kao lanac povezani i po njima je biljku lako prepoznati. Veoma su aromatični i naročito ukusni dok su mladi. Imaju aromu nalik peršunu i celeru. U 100 grama listova ima čak 80 mg vitamina C, što je 20 puta više nego u limunu, između 8 i 14 mg karotina (vitamina A), raznih minerala i drugih korisnih sastojaka.

Kozja noga cvjeta od aprila do kasne jeseni, obrazujući na vrhu stabljike veliku, štitastu, bijelu cvast. Uspijeva na vlažnim i sjenovitim mjestima, u proređenim šumama, među grmljem, po obodu livada, uz reke i potoke, u voćnjacima...

U vidu čaja koristi se za čišćenje organizma i smanjivanje masnoća u krvi, reguliše cirkulaciju, izlučivanje mokraćne kiseline, liječi reumatizam, išijas, kostobolju. Obloge napravljene od toplog, kuvanog i izgnječenog korijenja i lišća, preporučuju se za liječenje gihta, artritisa, bolnih i upaljenih mjesta.

U kulinarstvu se priprema kao spanać ili dodatak salatama i supama, dinsta se ili stavlja u čorbe i variva. Jela od ove biljke olakšavaju rad želuca i sprečavaju upale organa za varenje.

ČAJ

Prirodni diuretik

Pomješajte 30 g kozje noge sa po 15 g lista breze, jagode, nevena, maslačka i rastavića. Supenu kašiku mješavine stavite u 600 ml ključale vode i ostavite da vri 10-ak sekundi. Posle 30 minuta stajanja sadržaj procijedite i pijte 2 dl čaja tri puta dnevno, prije jela.

Čišćenje krvi

Pomješajte 30 g kozje noge, 20 g sjemena lana i po 10 g korijena lincure, veronike (čestoslavica), troskota, bokvice i rastavića. Kašiku mješavine sipajte u 600 ml provrele vode i ostavite da vri 10-ak sekundi. Posle pola sata procijedite i pijte 2 dl čaja tri puta dnevno, prije jela.

UKUSAN ZAČIN

DA biste dobili ljekovit, izuzetno ukusan i aromatičan začin, pomješajte po 25 g kozje noge, vranilove trave (divlji origano), rtanjskog čaja i piskavice. Mješavinu prvo usitnite, pa sameljite i taj fini prah koristite kao dodatak supama, čorbama, mesu, prenose Novosti.

Preporučujemo za Vas