Ne tjerajte bebe prerano da sjede

Kada bebe nisu spremne za sjedenje ili stajanje, te aktivnosti im mogu donijeti više štete nego koristi. Treba sačekati da sve odrade same
494 pregleda 0 komentar(a)
beba, Foto: Shutterstock
beba, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.01.2017. 10:35h

Prerano sjedenje i uspravljanje na noge za bebu može da bude veoma opasno, upozoravaju ljekari. Svaki pokušaj ubrzavanja prirodnog ritma razvoja djeteta može da donese više štete nego koristi. Razvoj novorođenčeta mora da bude nesmetan i roditelji ne bi trebalo da mu nameću prinudne položaje, niti da ga tjeraju u aktivnost za koju nije spremno - poput sjedenja ili hodanja.

Za sve stadijume razvoja postoje vremenski okviri, i mnogo je bitnije da sve faze prođu određenim redosledom i da se ne preskaču. Zašto je to tako objašnjava nam fizioterapeut Mladen Pelević.

“Ovakvo ponašanje ne mora nužno da donese štetu, ali u određenom broju slučajeva može da ima mnogobrojne negativne posljedice po dijete. Naime, skelet novorođenčeta nije do kraja razvijen, već je skeletna struktura na rođenju više sastavljena od hrskavice, od koje se kasnije formiraju kosti. U tom procesu dolazi do formiranja zrna okoštavanja. To je naročito bitno kod nekih većih zglobova, na primjer kukova. Zato je važno da roditelji u tom periodu pogrešnim postupanjem ili požurivanjem ne nanesu eventualnu štetu razvoju skeleta. Zbog toga često i mi i ljekari apelujemo da se ništa u dječijem razvoju ne forsira”, kaže naš sagovornik.

PRERANO SJEDENJE LOŠE ZA KIČMU

“Kičma u uzrastu od pet ili šest mjeseci zaista nije spremna da drži dijete u uspravnom sjedećem položaju. Roditeljima uvijek sugerišemo da su, u prosjeku, djeca i njihov kičmeni stub spremni da sjede u uzrastu od oko osam mjeseci. Tada dijete može da se samostalno uspravi i sjedne. Uzrast je individualan i zavisi od razvoja djeteta, ali i načina na koji se pripremalo za taj sjedeći položaj - okretanjem, ležanjem na podu, dizanjem u četvoronožni položaj i slično. Bitno je da roditelji imaju na umu da dijete može da sjedi i prije preporuka, ako to učini samo i ako je spremno, ali ne smije da sjedi onda kada to roditelji žele”, upozorava naš fizioterapeut.

SVE ŠTO RADE SAMI JE ISPRAVNO!

“Ako dijete hoće samo da sjedne ili ustane i prije perioda koji se preporučuje, treba ga pustiti. Jer, ako ono to uspije samostalno, znači da je njegovo tijelo spremno i da ono tu funkciju može da obavi samo. Ali, s druge strane, ne treba ništa forsirati, naročito ne stavljati dijete na silu u sjedeći ili stojeći položaj, stavljati ga u stolicu da sjedi, podupirati jastucima i slično. Roditelji misle da je dijete naprednije ako poč ne neke stvari da radi prije, a u stvari ono ima sopstveni ritam razvoja”, objašnjava Mladen Perović.

DUBAK-DA ILI NE ?

“Moram da kažem, a sa tim se slažu i fizijatri, da položaj u kojem se dijete u dupku nalazi može nepovoljno da utiče na njegov razvoj. Zato se njegovo korišćenje toleriše samo u kraćim intervalima. Poslije desetog mjeseca mora da se izbaci, jer može da dođe do skraćenja Ahilovih tetiva na nogama i dijete onda ima karakterističan hod na prstima, koji moraju da ispravljaju fizioterapeuti”, kaže naš sagovornik.

POSLJEDICE

“Ako se dijete oslanja na noge prije nego što je razvojno spremno za to, može doći do oštećenja koljena. Zato uvijek savjetujemo roditeljima da nikako ne oslanjaju dijete na noge prije desetog mjeseca. Istraživanjima je ustanovljeno da najveći broj patoloških oboljenja koljena, od O nogu i Blauntovog oboljenja, nastaje ako se dijete prerano oslanja na noge. Preporučljivo je djetetu omogućiti uslove da puzi i da prođe sve faze razvoja do stajanja i hodanja. Ako dijete ne će da puzi, treba ga stavljati u prostor gdje može da ispituje okolinu i razvija motoriku, poput ogradice ili poda”, objašnjava Pelević.

ŠIROKI POVOJ-OBAVEZAN ILI NE ?

“To je pitanje oko koga su fizijatri prilično podijeljeni. Neki kažu da široki povoj nije potreban, neki pak da jeste. Danas se kukovi novorođenčadi ultrazvučno pregledaju nekoliko puta, a do tada djeca preventivno nose široki povoj. Roditelji su nestrpljivi i žele da se širokog povoja oslobode što prije, ali smatram da treba da sačekaju bar do tog prvog ultrazvuka”, kaže fizioterapeut.

BEBI-POMAGALA-KORISNA ILI ŠTETNA?

“Sve može da bude štetno, ako se previše koristi. Bebi-džamper je opasan ako u njega stavite dijete koje nije spremno da skakuće. U kengur-nosiljke ne bi trebalo stavljati djecu mlađu od tri, četiri mjeseca. Što se tiče auto-sjedišta, bebe se poslije trećeg mjeseca mogu bezbjedno voziti u jajastom auto-sjedištu. Taj položaj, sa najblažim zakrivljenjem, za njih je fiziološki”, savjetuje naš fizioterapeut.

Izvor: Dodatak o zdravlju

Bonus video: