Ovako izgleda trans žurka u Pakistanu

Sa druge strane vrata, naoružana policija obezbjeđuje da rođendansko okupljanje prođe bez problema
90 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 26.01.2017. 19:37h

Na žurci u Peševaru, pelerine se vrte dok gosti plešu uz muziku i hrane jedni druge kolačićima. Sa druge strane vrata, naoružana policija obezbjeđuje da rođendansko okupljanje prođe bez problema.

Na žurci se nalaze transrodne osobe, čija je bezbjednost veoma ugrožena u konzervativnom Pakistanu, a gdje često rade kao plesači na svadbama i drugim žurkama, ali im rijetko dozvoljavaju da sami slave.

"Po prvi put posle deset godina smo imali javnu proslavu", kaže Farzana Jan, vođa Trans Akcije Pakistana, organizacije koja procjenjuje da u toj državi ima barem pola miliona transrodnih osoba. Pakistan ima 190 miliona stanovnika.

Gradske vlasti odbijaju da daju dozvole za takve žurke, a policija ih često razbija racijama. Incident koji se desio prošle godine, kada je aktivista upucan šest puta, a potom mu nije pružena pomoć u bolnici, je smekšala stavove javnosti.

Za ovu žurku nije bilo pisano dozvole, nije bilo ni zabrane, a policija je došla da obezbjedi skup tako što je pretresala goste i blokirala ulaz onima bez pozivnice.

U većem dijelu Pakistana, porodice odbacuju transrodne osobe što ih natjera da se okrenu prosjačenju i prostituciji da bi preživjeli. Većina promijeni ime.

Tek ovog mjeseca je sud odlučio da će se transrodne osobe računati u nacionalnom popisu, prije pet godina je Vrhovni sud proglasio da imaju ista prava kao svi građani, a 2011. im je dato pravo glasa.

Još je dug put pred potpunom jednakošću...

Galerija

Bonus video: