Probudite se ujutro bez muke

110 pregleda 1 komentar(a)
Spavanje, Foto: Shutterstock
Spavanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.01.2017. 12:14h

Mnogima je izazov probuditi se na vrijeme i izaći iz kreveta. Ukoliko niste jutarnji tip osobe poslušajte savjete stručnjaka jer jednom kada uspostavite disciplinu za rano ustajanje sigurno ćete promijeniti svoj život nabolje.

Stručnjaci savjetuju da pokušate odrediti koliko sna treba vašem tijelu.

"Slušajte ritam svog tijela kako biste to shvatili, jer jednom kada shvatite koliko vam je sna potrebno možete napraviti plan", kaže stručnjak za san dr. Michael Breus.

Sat vremena prije spavanja trebali biste imati neki ritual pripreme za spavanje.

"Prigušite svijetla, isključite elektroniku i pokušajte se opustiti uz toplu kupku, čitanje, meditaciju ili istezanje", savjeti su stručnjaka iz američke organizacije za istraživanje sna jer je, kako kažu, to jedan od načina da se probudite opušteni, a vjerovatno ćete dobiti i najbolji san.

Klinički psiholog Steve Orma kaže da je mnoge ljude strah suočiti se sa novim radnim danom. Ako je odlazak na posao jedina stvar koju ste planirali uraditi ujutru, može se reći da je to jedan od bitnijih razloga zbog čega ujutru ne možete ustati iz kreveta. Stoga savjetuje da tokom večeri odredite pet stvari koje želite raditi sljedeći dan.

"To može biti meditacija, jutarnje vježbanje, čitanje knjige ili bilo koja aktivnost u kojoj uživate", kaže dr. Orma.

Dr. Orma takođe savjetuje da idete na spavanje, ali i da se budite u približno isto vrijeme.

"Potrebno je malo vremena i truda da naviknete svoj organizam da se probudite u određeno vrijeme, ali jednom kad vam to pođe za rukom budit ćete se svako jutro u otprilike isto vrijeme, automatski i bez napora", kaže dr. Orma.

Buđenje uz najdražu pjesmu takođe može olakšati vaš dan.

Nađite vremena za meditaciju koja je učinkovita protiv nesanice, smanjuje stres i anksioznost, povećava sreću i nivo energije, jača imunološki sistem i pruža mentalnu jasnoću. Takođe vam može pomoći da se lakše probudite, prenosi klix.ba.