SMANJITE RIZIK OD POVREDA I ZATEGNITE SE

Trčanjem unazad gubite šest puta više kalorija

Kada trčite naprijed, stalno ponavljate iste pokrete, a to može da dovede do hroničnog problema s koljenima. Trčanje unazad smanjuje pritisak na koljena i poboljšava ravnotežu, jer aktivira drugu grupu mišićča. Ono može smanjiti i rizik od povreda
52 pregleda 1 komentar(a)
trčanje, Foto: Shutterstock
trčanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.01.2017. 16:14h

Trčanje unazad je savršen način da smanjite rizik od povreda, zategnete određene mišiće i izgubite kalorije. Jedan korak unazad je ekvivalent za 10 koraka unaprijed.

Razvija periferni vid

S obzirom na to da nemamo oči na leđimai, moramo da se napregnemo kako bismo vidjeli putanju kojom se krećemo i tako razvijamao periferni vid. Na ovaj način poboljšavamo i ravnotežu.

Dobro je za mozak

S obzirom na to da rušite ustaljeni šablon i intuitivno kretanje, vaš mozak mora da se više napregne.

Jača trbušnjake

Pošto za ovakvu vrstu trčanja morate da budete ispravljeni, vaši trbušnjaci automatski rade i zatežu se.

Popravljanje držanja

S obzirom na to da morate da vodite računa kuda gazite, vaše tijelo se po pravilu naginje ka smjeru vašeg kretanja, što znači da vam je kičma u ispravljenom položaju. Na taj način možete da otklonite i bol u leđima.

Smanuje pritisak na koljena

Kada trčite naprijed, stalno ponavljate iste pokrete, a to može da dovede do hroničnog problema s koljenima. Trčanje unazad smanjuje pritisak na koljena i poboljšava ravnotežu, jer aktivira drugu grupu mišićča. Ono može smanjiti i rizik od povreda.

Jača mišiće nogu

Trčanje unazad aktivira posebnu grupu mišića u nogama, koji se ne aktiviraju prilikom standardnog trčanja.

Nekoliko preporuka

Trčite na označenim stazama kako biste izbjegli eventualne prepreke na putu. Najbolje bi bilo da izaberete staze koje već dobro poznajete, prenosi Fokus.