UPOZORENJE BRITANSKIH LJEKARA

Oprezno: Detoksikacija može da bude opasna

0 komentar(a)
detoksikacija, Foto: Shutterstock
detoksikacija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.01.2017. 11:44h

Britanski ljekari upozorili su da radikalne detoksikacije organizma, naročito posle praznika i prekomjernog uživanja u hrani i piću, mogu da budu izrazito štetne po zdravlje.

Kao primjer, oni su naveli slučaj žene koja se prošle godine dovela u životno opasnu situaciju nakon detoksikacije biljnim preparatima, odnosno koktelima vitamina B, korijena valerijane, surutke, i ispijanjem velikih količina vode. Ta četrdesetsedmogodišnja žena oporavila se tek posle intenzivnog liječenja u bolnici, gdje je dospjela zbog gubitka svijesti.

Testovi su pokazali da je imala izuzetno nizak nivo soli u organizmu.

Iako se čini korisnim da se organizam očisti posle pretjerivanja sa hranom i pićem za vrijeme božićnih praznika, taj koncept nije nužno zdrav i nema podršku međe ljekarima, objavio je British Medical Journal.

"Prekomeran unos vode kao način "čišćenja organizama" bazira se na pogrešnom vjerovanju da se tako sve što je štetno može "isprati" iz organizma", naveli su ljekari.

Oni dodaju i da uprkos agresivnim reklamama i tvrdnjama koje se plasiraju zarad marketinga, biljni suplementi, ipak, imaju neželjena dejstva.

Britanski dijetetski savez čak ocjenjuje da je čitava ideja o detoksikaciji zapravo glupost.

"Ne postoje čarobne tablete, napici, losioni ili flasteri. Tijelo čine brojni organi, poput kože bubrega i jetre koji neprestano pročišćavaju organizam od glave do pete", podsjećaju ljekari.

Organizam treba biti hidriran, ali previše vode može biti jednako opasno kao i premalo. Iako zvuči predvidljivo, razumna ishrana i redovna fizička aktivnost najbolja su strategija za održavanje zdravlja, zaključili su.