ISTRAŽIVANJE TIMA NAUČNIKA

Evo šta se događa našem tijelu ako se ne tuširamo redovno

Ako se koža ne pere, na njoj se nakupljaju masnoće i prljavštine, što uzrokuje začepljenje pora i upale u obliku osipa i iritacije
167 pregleda 4 komentar(a)
tuširanje, Foto: Shutterstock
tuširanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.01.2017. 16:14h

Serija testiranja na dobrovoljcima opovrgnula je dobrobiti rjeđeg tuširanja.

Osim ako ne kampujete u prirodi, velika je vjerovatnoća da se redovno tuširate i tako održavate higijenu. Opšte preporuke glase da je dobro tuširati se jednom na dan u toplijim mjesecima godine, dok je u onim zimskim dovoljno i jednom u dva dana, zbog pretjeranog isušivanja kože.

Ali, s time se ne slažu svi, posebno ljudi koji tvrde da koža ima svoju prirodnu zaštitu u obliku loja, koji čuva njen zdrav sjaj i pH, pa je po njima pranje najbolje svesti na samo onoliko koliko je nužno.

Upravo je rezultate preskakanje tuša nekoliko dana odlučio da provjeri tim naučnika, kako bi otkrili istinu - ima li štete u svakodnevnom kupanju?

Evo što su otkrili:

Loše bakterije stvaraju disbalans

Ljudska je koža prekrivena bakterijama (s oko čak 1000 različitih tipova) kao i gljivicama (dodatnih 80 tipova). Većina tih mikroba je dobra za nas i pomažu nam u borbi s onim lošim. Ono što sapun i voda rade je to da pomažu dobrim bakterijama u borbi s opasnim klicama, a bez toga naše tijelo postaje ranjivije na razne infekcije i probleme s nehigijenom od bakterija koje pokupimo na različitim mestima - od javnog prevoza, teretane, s radnog mjesta i kontakta s drugim ljudima, piše Business Insider.

Netuširanje šteti koži

Ako se koža ne pere, na njoj se nakupljaju masnoće i prljavštine, što uzrokuje začepljenje pora i upale u obliku osipa i iritacije. To se odnosi i na one koji pate od raznih ekcema, koji mogu da pogoršaju svoju situaciju izbjegavanjem pranja, a postoji čak i zvanično medicinsko stanje, koje se odnosi na kožu sa zapostavljenom higijenom, "dermatis neglecta".

Miris se neminovno javlja

Dokazano najintenzivnija posljedica netuširanja, kao i ona koja se prva javlja, je neugodan miris. Bez obzira na količinu aktivnosti, ljudsko tijelo uvijek proizvodi znoj, koji je jedan od načina rješavanja toksina iz organizma. Bakterije koje se u takvoj situaciji umnožavaju na koži proizvode gasove koji konzumiraju proteine i masne kiseline, a to proizvodi čak 30 različitih mirisa, u zavisnosti od ishrane i hormonalnog statusu pojedinca.

Tuš slobodno koristite svakodnevno, ali izbjegavajte svakodnevno korišćenje gelova i agresivnih sredstava, pa je, posebno u zimskim mjesecima preporučljivo istuširati se povremeno samo vodom, savjetuju naučnici.