Grudi mnogo govore o vašem zdravlju

Uvučene bradavice su normalne ako ih imate oduvijek. Ali, ako odjednom primijetite da su uvučene hitno se javite ljekaru, jer je rak dojke jedan od uzroka uvlačenja grudi
437 pregleda 0 komentar(a)
grudi, dojke, Foto: Shutterstock
grudi, dojke, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.01.2017. 14:12h

Većina žena ne pridaje puno pažnje grudima, a trebalo bi, jer upravo grudi otkrivaju mnogo o zdravlju.

Najčešći razlog rasta grudi je debljanje, jer su grudi uglavnom sastavljene od masnog tkiva. Drugi razlozi mogu biti trudnoća (zbog mliječnih kanalića koji se šire), upotreba kontracepcijskih pilula ili hormonalne promjene koje se odnose na sve što uzrokuje menstrualni ciklus. U svakom slučaju nema razloga za zabrinutost, jedino ćete morati nabaviti novi grudnjak.

Ako vam se dešava suprotno i vaše grudi se smanjuju, vjerovatno ste izgubili na težini ili vam pada nivo estrogena. Ukoliko pritom imate akne i pojačanu dlakavost možda je riječ o sindromu policističnih jajnika (PCOS). Uzrok može biti i previše kafe. Studija sprovedena u Velikoj Britaniji pokazuje da konzumiranje tri šolje kafe dnevno može smanjiti mliječne kanale.

DNK određuje oblik grudi, ali se on s vremenom mijenja.

"Oblik i izgled grudi u velikoj mjeri zavisi od vaših godina i mijenja se nakon rađanja i dojenja", ističe hirurg Daniel Maman.

Vremenom se ligamenti istežu, vezivno tkivo puca, a koža gubi elastičnost. Da vam gravitacija ne bi postala neprijatelj bitno je da nosite kvalitetan, odgovarajući grudnjak i izbjegavate jo-jo dijete jer oscilacije u težini rastežu kožu.

Tokom menstrualnog ciklusa grudi vam mogu djelovati čudno zbog hormonalnih promjena koje mogu uzrokovati benigne ciste ispunjene tečnošću. Te fibrocistične promjene su normalne. Razlog za zabrinutost imate ako vam se pojave kvržice ispod pazuha ili preko bradavica koje su pritom osjetljive pa čak i bolne na dodir. Kao i uvijek kada ste zabrinuti, posavjetujte se sa ljekarom.

Iako su neke studije dovodile u vezu velike grudi i veći rizik od raka dojke nedovoljno je dokaza pa nemate razlog za zabrinutost.

Dug je popis stvari koje mogu uzrokovati bol u grudima, a većina je benigna i uzrok su im uglavnom hormonalne promjene ili previše kofeina. Uzroci takođe mogu biti PMS, loš grudnjak i nošenje teške torbe samo preko jednog ramena.

Bolne grudi može uzrokovati nedostatak gvožđa, što reguliše hormon štitne žlijezde.

Uvučene bradavice su normalne ako ih imate oduvijek. Ali, ako odjednom primijetite da su uvučene hitno se javite ljekaru, jer je rak dojke jedan od uzroka uvlačenja grudi.

Iscjedak iz bradavice takođe nije neobična pojava, ali može i signalizirati problem. Ako imate iscjedak iz obje dojke vjerovatno je riječ o hormonalnom problemu uzrokovanom povišenim nivoom prolaktina. Iscjedak može biti i simptom trudnoće. Ali, ako imate iscjedak iz samo jedne dojke, ili krvav iscjedak, obratite se ljekaru, prenosi klix.ba.

Bonus video: