TRENUCI, RIJEČI....

Šta djeca pamte o vama

Teške i ružne situacije su sastavni i neizbježni dio svačijeg života i, koliko god bi roditelji voljeli da zaštite djecu od takvih trenutaka, to je nemoguće
325 pregleda 1 komentar(a)
djeca, Foto: Shutterstock
djeca, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.01.2017. 11:14h

Neće pamtiti sve igračke koje ste im kupili, neće pamtiti sve lijepo što ste uradili za njih. Ali, ovo će sigurno zapamtiti!

Zajedničke trenutke

Vaše dijete se neće sjećati tih silnih igračaka koje ste mu kupovali, ali će zauvijek pamtiti lijepe zajedničke trenutke. Sjećaće se kada ste se porodično okupljali na ručku smejući se šalama, sjećaće se kada ste zajedno prvi put išli u bioskop jer je tada bilo veoma srećno…

Vaše pozitivne riječi

Uvek je poželjno da svom mališanu kažete da ga volite i govorite mu to što češće. Ipak, ono što će dijete pamtiti kada poraste je trenutak kada mu kažete da ste ponosni na njega ili onda kada ga pohvalite za njegovo ponašanje prema drugarima, recimo, ili mu kažete da ste oduševljeni što je tako odgovaran. Bilo koja rečenica kojom istaknete pozitivne osobine svog djeteta, ostaće mu u glavi do kraja života, budite sigurni.

Kada niste uz njih

Budimo realni, nijedan roditelj ne može (i ne treba, u krajnjem slučaju) da bude uz svoje dijete baš svakog trenutka. Ali, s obzirom na to da se većina roditelja da što više bude uz svoje dijete, vaš mališan će zapamtiti prvi put kada ode negdje bez vas - kada prvi put prespava van kuće, na primjer.

Vaše ponašanje u teškim situacijama

Teške i ružne situacije su sastavni i neizbježni dio svačijeg života i, koliko god bi roditelji voljeli da zaštite djecu od takvih trenutaka, to je nemoguće. Pošto već ne možete da ih “sklonite” od svih ružnih momenata i situacija, obratite pažnju na to kako ćete se ponašati u takvih slučajevima jer je to ono što će vaše dijete pamtiti kada poraste. Način na koji se nosite sa problemima, kako se nosite sa teškim situacijama - na primjer bolešću nekog člana porodice… to je ono što djeca pamte.

Vaše ponašanje prema odraslima

Ako mislite da će klincima nešto da promakne, varate se! Imajte na umu da djeca uče od vas, ugledaju se na vas, zato nipošto ne pričajte ružno o drugima pred njima, a prema partneru pokazujte puno ljubavi i poštovanja. To je jedini način da date svom djetetu dobar primer jer, ako vičete i stalno se svađate sa odraslima ili ih ogovarate, vaše dijete će misliti da je to OK, prenosi mondo.rs.