Recite zbogom karijesu, zubi će se sami popravljati

Šarp je dodao da bi ovaj način liječenja zuba uskoro mogao biti i komercijalno dostupan
69 pregleda 0 komentar(a)
zubi, zubar, Foto: Shutterstock.com
zubi, zubar, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 12.01.2017. 12:24h

Nučnici tvrde da bi zubi uz pomoć lijeka Tideglusib mogli da ''popravljaju'' sami sebe na način koji bi eliminisao potrebu za plombama, piše Bi-Bi-Si.

Istraživački tim s Kings koledža u Londonu pokazao je da taj lijek, kojim se inače tretiraju oboljeli od demencije, može pokrenuti ćelije u dentalnoj pulpi kod miševa da same poprave manje rupe.

Rupe na zubima miševa tretirane su uz pomoć biorazgradivog sunđera natopljene Tideglusibom koji bi se umetnuo u karijes. Studija objavljena u časopis Sajens riports pokazala je da je taj proces doveo do "potpunog i uspješnog prirodnog popravljanja" zuba.

Tideglusib je stimulisao aktivnost matičnih ćelija u dentalnoj pulpi što je dovelo do regeneracije 0,13-milimetarskih rupa u mišjim zubima.

"Ključna stvar je to što je sunđer biorazgradiv. Prostor u kojem stoji sunđer se za vrijeme regeneracije dentina do te mjere napuni mineralima da nakon tretmana ne ostane ništa što se u budućnosti može pokvariti. Istraživački tim će sada pokušati da utvrdi mogu li se njihovom metodom popraviti i veće rupe", rekao je profesor Pol Šarp.

Šarp je dodao da bi ovaj način liječenja zuba uskoro mogao biti i komercijalno dostupan.

"Nadamo se da bi se mogao naći na tržištu za tri do pet godina. Ovdje nije riječ o do te mjere dugoročnom projektu - pojasnio je Šarp.

U regenerativnoj medicini postoji bojazan da bi rapidno dijeljenje ćelija moglo dovesti do razvoja raka, ali je ovaj lijek, tvrde stručnjaci, već testiran kao moguća terapija za pacijente koji boluju od demencije, piše Jutarnji list.

"Sigurnost lijeka je provjerena na puno većim koncentracijama pa se nadamo da imamo dobitnu kombinaciju" zaključio je Šarp.

Bonus video: