DUGOVJEČNOST POVEZANA SA GENIMA

Test krvi će predviđati kako ćemo ostariti?

124 pregleda 1 komentar(a)
vađenje krvi, Foto: Shutterstock
vađenje krvi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.01.2017. 15:14h

Svaki put kada najstariji ljudi na svijetu slave rođendan, neizbježno im se postavlja pitanje u čemu je tajna njihove dugovječnosti.

Neki od njih navode da je riječ o alkoholu, neki da ne piju uopšte, pojedini stogodišnjaci spominju važnost redovnog sna, dok drugi navode da spavaju vrlo malo.

Ipak, njihova dugovječnost ima dosta veze sa dobrim genima, a istraživači sada navode da je ovaj komplikovan spoj načina života i genetike moguće otkriti zahvaljući testovima krvi i napretku na polju katalogizacije biomarkera, prenosi Live Science.

“Mnoga predviđanja i pragovi rizika već postoje vezano za predviđanje nastanka određenih bolesti. Napravili smo naredni korak ukazujući na to da javljanje određenih obrazaca u različitim grupama biomarkera može da ukaže na to kako će osoba ostariti i koji sve rizici postoje vezano za bolesti i sindrome povezanih sa određenim starosnim dobom”, izjavio je vodeći autor istraživanja za Science Daily.

Istraživači su mjerili nivoe 19 različitih biomarkera u krvi više od 4.700 ispitanika starosti između 30 i 110 godina. Oni su otkrili u kakvom je stanju imunološki sistem ispitanika, kao i metabolizam i rad bubrega.

Ispitujući zdravstveno stanje učesnika ankete, uključući stopu zastupljenosti bolesi, naučnici su identifikovali 26 biomarkera koji predviđaju bolje fizičko i kognitivno funkcionisanje organizma, viši stepen rizika za pojavu dijabetesa tipa 2, itd. Oni ističu da bismo boljim razumjevanjem različitih biomarkera jednog dana pomoću testa krvi mogli da saznamo za koje bolesti nosimo rizik i prije pojave simptoma, piše Science 2.0.

Na taj način mogli bismo da proizvedemo efikasne ljekove za različite bolesti znatno brže nego što to činimo danas.

Istraživanje je objavljeno u magazinu Aging Cell.