MOŽDA NISTE ZNALI

Sve o pastama za zube

1914. Nakon što je otkriveno da fluor smanjuje pojavu karijesa, on je postao sastavni dio formula popularnih pasti za zube na tržištu
302 pregleda 2 komentar(a)
pasta za zube, Foto: Shutterstock
pasta za zube, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.01.2017. 16:12h

Ako vas je zanimalo, a niste znali.

Prve formule primitivnih zubnih pasti zabilježene su 5000 godine prije Hrista, a Egipćani su 4. godine poslije Hrista već pravili svoje paste za zube od soli, listova mente, sušenih cvjetova irisa i bibera miješajući ih u puder za čišćenje zubi.

1780. Vjerovali ili ne, krajem 18. vijeka ljudi su polirali zube mrvicama preprženog hleba.

1873. Te je godine prvi put proizvedena komercijalna pasta za zube koja je fino mirisala. Proizveo ju je Colgate i bila je u tegli.

1914. Nakon što je otkriveno da fluor smanju­je pojavu karijesa, on je postao sastavni dio formula popularnih pasti za zube na tržištu.

1987. Izmišljena je prva jestiva pasta za zube namijenjena djeci s finim ukusima. Takva pasta zapravo je prvo izmišljena za NASA-ine astronaute kako bi na pohodima u svemir mogli prati zube, a da ne moraju pastu ispljunuti u svemirskom brodu (u kojem, podsjetimo, nema sile teže).

1989. Firma za njegu zuba Rembrandt izmislila je prvu pastu za zube koja je tvrdila da može izbijeliti zube i tako uljepšati osmijeh, prenosi Cosmopolitan.hr.