KORISNI SAVJETI

Evo kako se nikad ne smijete boriti protiv hladnoće

Koža jako puno trpi zbog hladnoće, jer je prva na udaru
77 pregleda 3 komentar(a)
hladnoća, zima, Foto: Shutterstock
hladnoća, zima, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.02.2019. 10:08h

Niske temperature predstavljaju ozbiljno iskušenje i za ljudsko zdravlje i ne treba ih potcijeniti.

Ljekari ozbiljno upozoravaju da se ni u kom slučaju protiv hladnoće ne smijete boriti alkoholom!

Niske temperature vrlo nepovoljno utiču na hronične bolesnike i starije od 70 godina, ali i na mlade ljude.

Čak i na one atletski građene.

 1. Krvni sistem posebno je osjetljiv, jer se naši krvni sudovi na hladnoći sužavaju i krv teško prolazi kroz njih, a krv je ta koja svojim strujanjem osigurava toplinu.

Sužavanjem krvih sudova raste sistolni pritisak, takozvani gornji pritisak, a kod visokog pritiska može doći do pucanja nekih krvnih sudova, piše “Dnevnik“.

2. Zimu ne voli ni naše srce. Zašto je to tako najlakše je objasniti ako ga zamislimo kao motor. U srcu se takođe stisnu krvne žile i onda ono mora uložiti veliki napor da bi krv poslalo u sve dijelove tijela.

3. Izrazito hladan vazduh ne vole ni pluća, jer kada udahnemo hladan vazduh dolazi do stezanja plućnog tkiva. Na taj se način disajni putevi štite od nečega što im smeta.

4. Ne treba zanemariti naš najveći organ, a to je koža. Koža jako puno trpi zbog hladnoće, jer je prva na udaru.

Kao sto smo rekli na početku, prvo se stisnu krvni sudovi i onda krv koja je topla i koja grije tijelo ne može normalno teći i u tom slučaju nastaju ozebline. Koža koja nije prokrvljena podložnija je hipotermiji. I nakon samo 15 sekundi na vrlo niskim temepraturama koža počne smrzavati.

Često se kao idealno sredstavo za zagrijavanje spominje alkohol. Mnogi se vole pohvaliti kako se od alkohola osjeća ugodna toplina. No, riječ je o varljivom učinku i po zdravlje vrlo opasnom.

Alkohol uzrokuje širenje krvnih žila, krv pojačano struji na površinu tijela i trenutno pobuđuje ugodan osjećaj topline.

No, tim širenjem krvnih sudova povećava se gubitak tjelesne temeprature i onda se organizam brže hladi. Stoga, treba zapamtiti da alkohol ne zagrijava. Treba piti tople napitke poput čaja ili jesti tople supe.

Slojevito se obući i uživati, po mnogima, u najljepšem godišnjem dobu.