Kako izbjeći nepotrebni sukob sa prijateljem

Ako su neki argumenti sporni ili neprimjereni, samo ćete dodatno razljutiti osobu i podstaknuti je na agresiju
70 pregleda 1 komentar(a)
veza, svađa, Foto: Shutterstock
veza, svađa, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.01.2017. 13:14h

Osobe koje su sklone nepotrebnim raspravama ili sukobima mogu biti izrazito neugodne.

Ne možemo se uvijek slagati s drugima, no česte sukobe treba izbjegavati.

Psiholozi ističu da je moguće kontrolisati bezazlene situacije kako ne bi eskalirale u sukobe velikih razmjera i predlažu pet najboljih strategija.

Otvoreno recite kako se osjećate. Potiskivanje osjećaja može samo pogoršati situaciju. Istraživanja pokazuju da ignorisanje osjećaja može uzrokovati eksploziju emocija. Pokušajte razgovarati bez vikanja i optuživanja i primijetit ćete kako se situacija odvija u pozitivnom pravcu.

Nemojte sve shvatati ozbiljno. Postoje ljudi koji se jednostavno vole ljutiti i oni koji vole pametovati i zanovijetati. Važno je shvatiti da ne morate biti ni jedna od tih osoba.

Pronađite neutralan način komunikacije. Ako vam je teško zamisliti da s osobom morate razgovarati uživo, učinite to putem emaila. Takođe, možete predložiti vrijeme razgovora kako bi obje strane imale vremena za pripremu i krenule u raspravu hladne glave.

Ne koristite argumente koje ne želite. Ako su neki argumenti sporni ili neprimjereni, samo ćete dodatno razljutiti osobu i podstaknuti je na agresiju.

Predložite osobi da ljutnju drugačije izrazi. Ljutnja izaziva bijes i frustracije. Preporučite takvom prijatelju da krene u teretanu ili se počne baviti sportom kako bi se oslobodio stresa i negativnih emocija, prenosi Faktor.

Bonus video: