Dobra stolica čuva kičmu

173 pregleda 2 komentar(a)
sjedenje, Foto: Shutterstock
sjedenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.01.2017. 17:29h

Ako kod kuće često završavate obaveze koje niste stigli na poslu, neophodna vam je dobra radna stolica, da biste zaštitili kičmu i imali maksimalnu koncentraciju.

Kvalitetna stolica mora da ispunjava nekoliko uslova: da je vrh naslona minimalno 50 santimetara visok u odnosu na sjedište, da ima lumbalni podložak, da je lagano zakrivljen u visini grudnog koša i da ima mogućnost podešavanja nagiba naslona.

Dobra radna stolica trebalo bi da ima i mehanizme za podešavanje visine, nagiba i dubine sjedišta, mehanizam za podešavanje visine i širine naslona za ruke, podešavanje naslona za glavu. Vrsta materijala kojim je presvučena stolica ne utiče u velikoj mjeri na njen kvalitet, ali je uvijek bolje da izaberete prirodni materijal, uz koji će vaše tijelo moći da “diše” dok sjedite.

Ukoliko sjedite na kvalitetnoj stolici, vaše tijelo će zauzeti najbolji položaj, što znači da će kičma biti rasterećena i spremna da podnese višesatni rad. S obzirom na to da se naša djeca svakodnevno satima zadržavaju ispred kompjutera, i njima će biti neophodna dobra, ergonomska stolica, ukoliko ne želite da iskrive kičmu.

Najbolje je da uzmete stolice koje mogu da se podešavaju tako da prate rast vašeg djeteta, jer su im one neophodne i za učenje. Važno je znati da stolica treba da bude podešena tako da su djetetu stopala na podu dok u njoj sedi, a obavezno mora i da ima naslon.

U radnjama postoji veliki izbor radnih stolica za odrasle i djecu, a kada ih kupujete, nemojte samo da se vodite cijenom: nekvalitetne će uticati na vaše zdravlje i neće dugo potrajati, prenose Novosti.

Bonus video: