Praznične tradicije širom svijeta: Grožđe za sreću, krofne umjesto krompira...

Koliko zrna grožđa je potrebno za sreću? Kako se na Filipinima priziva novčana dobit? Svuda na svijetu se u vrijeme praznika izvode različiti običaji...
164 pregleda 1 komentar(a)
krofne, Foto: Shutterstock
krofne, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.01.2017. 20:34h

1. Muzikom i vatrometom kroz noć

U vrijeme Božića, stanovnici Portorika učestvuju u specifičnom muzičkom festivalu zvanom Parandas. Tokom noći, grupe ljudi idu od vrata do vrata i pjevajući pjesme bude ukućane. Nakon kratkog slavlja u svakoj kući, porodica se priključuje grupi pjevača koja nastavlja svoj put.

Stanovnici Kube, preciznije, najstarijeg španskog grada na ovom ostrvu - Remediosa, slave svoju verziju parandasa (Las Parrandas de Remedios) tokom kojeg se dva susjedna dijela grada, San Salvador i El Karmen, takmiče u pravljenju kostima, rasvjeta, uskrašavanja ulica i naravno - vatrometu. Ovo takmičenje traje cijelu noć, a na kraju sam rivalitet pada u drugi plan, dok se stanovnici ovog gradića spajaju u zajedničkom slavlju.

2. Darežljivi pauk

Ukrajinski folkor pripoveda priču o darežljivom pauku koji je pomogao siromašnoj porodici da okiti jelku. Naime, pauk je ukrasio drvo pletući sjajnu mrežu po njemu. Danas, Ukrajinci ukrašavaju domove svjetlucavim mrežama kako bi prizvali sreću u idućoj godini.

3. Grožđe za sreću

U ponoć 31. decembra, u Španiji, tradicija je da se jede grožđe, i to tačno 12 zrna - kako bi osigurali 12 srećnih mjeseci koje predstoje.

4. Hanuka u novom svjetlu

U Indiji, mnogi slave Hanuku paleći fitilje umočene u kokosovo ulje umjesto u vosak.

5. Krofne umjesto krompira

Hanuku u Maroku mnogi slave praveći krofne različitih ukusa, za razliku od većine Jevreja koji, tradicionalno, prave krompir-šnicle.

6. Lunarna Nova godina

Budisti u Mongoliji slave lunarnu Novu godinu (Tsagaan Sar), koja dolazi u prvim mjesecima gregorijanske godine (2017. ovaj festival odigraće se krajem februara). Proslava ove Nove godine manifestuje se jedenjem ul bloova, dubkastog kolača, od kojeg prave čitave kule.

7. Potkovica za sreću

Dio proslave Nove godine u Finskoj podrazumijeva topljenje manjih konjskih potkovica, nakon čega se obavlja ritual predviđanja budućnosti. Otopljeno gvožđe se sipa u kantu ledene vode, u kojoj se brzo zamrzne - a novonastali oblici se tumače kako bi se predvidela sreća, zdravlje, bogatstvo i još mnogo toga u predstojećoj godini.

8. Za novčanu dobit

Na Filipinima, jedu se kolači okruglastog oblika, koji asociraju na novčiće, i time se priziva bogatstvo predstojeće godine.

Izvor: Nacionalna geografija

Bonus video: