Priuštite sebi dobar san i odmor

Vašem tijelu je neophodan kontinuiran odmor u toku noći, a da biste to postigli, treba samo malo discipline. Pokušajte, višestruko će vam se isplatiti!
57 pregleda 0 komentar(a)
umor, Foto: Shutterstock
umor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.12.2016. 18:59h

Često vjerujemo da znamo šta je najbolje za nas, a onda se ispostavi da smo bili u zabludi. Možda mislite da vam ne treba mnogo sna da biste se odmorili, a ne primjećujete da vaš organizam zbog toga pati. Ovo su najčešće istine i zablude o spavanju.

Ako ostanem budan cijelu noć i učim, ujutru ću biti bolje pripremljen za ispit.

Zabluda! Organizmu je neophodan odmor, a tokom sna mozak skladišti informacije iz krakoročnog u dugoročno pamćenje. Stoga, ako ne spavate noć pred ispit ili pre važnog sastanka, nećete moći da se sjetite informacija podjednako brzo kao kada ste naspavani. Nedostatak sna smanjuje moć pamćenja i

koncentracije.

Ljudima je potrebno 7-8 sati sna.

Istina! Našem organizmu je potrebno dovoljno sna da bi se odmorio i regenerisao.

Dok spavamo, prolazimo kroz pet faza u toku kojih dolazi do usporavanja srčanog ritma i snižavanja tjelesne temperature.

U prvoj trećini sna, tzv. sporom talasu, tijelo se isceljuje i obnavlja, dok u poslednjoj fazi prolazi kroz REM ciklus, kada sanjamo i tada se mozak ponovo pokreće.

Mogu da nadoknadim spavanje preko vikenda ili poslije podne

Zabluda! Duže spavanje preko vikenda neće vam nadoknaditi propuštene sate sna u toku nedjelje. Može čak da ima suprotan efekat jer ćete se u ponedjeljak probuditi još umorniji. Najbolje bi bilo da svako veče idete na spavanje u isto vrijeme, prije ponoći, jer se dotle aktiviraju procesi koji usporavaju starenje.

Vašem tijelu je neophodan kontinuiran odmor u toku noći, a da biste to postigli, treba samo malo discipline. Pokušajte, višestruko će vam se isplatiti!

Ne mogu da zaspim bez televizora

Zabluda! Dokazano je da osobe koje su izložene svjetlosti uređaja poput televizora, kompjutera i telefona, mnogo češće

imaju poremećaje spavanja, jer ih svjetlost i smjenjivanje slika stimulišu da ostanu budni. Vašem organizmu je potreban

potpuni mrak, tako da bi trebalo da pogasite sva svijetla, a ako vam sa ulice dopire ulično osvjetljenje, navucite roletne.

Alkohol mi pomaže da brže zaspim

Istina! Kada pretjerate s pićem, brže zaspite, ali vam alkohol pritom onemogućava miran san, jer remeti faze kroz koje u toku noći treba da prođete. Spavanje vam biva isprekidano, budite se više puta i ne možete da uđete u fazu kada sanjate.

Ako baš ne možete bez alkohola, nemojte ga piti bar tri sata pre odlaska u krevet.

Bonus video: