PRIRODNA NJEGA

Napravite domaću kremu za zanoktice

Osim zbog suvoće kože, zanoktice mogu nastati i usljed nepravilnog i nestručnog manikira, kod učestalog korišćenja agresivnih lakova za nokte i acetona koji dodatno isušuje kožu ili čak nedostatka vitamina i minerala u tijelu, npr. gvožđa i kalcijuma
184 pregleda 0 komentar(a)
nokti, ruke, Foto: Shutterstock
nokti, ruke, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.12.2016. 16:44h

Zanoktice su zapravo mrtvo meso oko nokta i iako mislimo da ničemu ne služi, ono štiti nokat i kožu na noktu od infekcija. Zanoktice se smatraju upalnim procesom kod korijena nokta koji se manifestuje razvlačenjem i pucanjem nježne i tanke kožice oko nokta, a ponekad se stvaraju i ranice.

Osim zbog suvoće kože, zanoktice mogu nastati i usljed nepravilnog i nestručnog manikira, kod učestalog korišćenja agresivnih lakova za nokte i acetona koji dodatno isušuje kožu ili čak nedostatka vitamina i minerala u tijelu, npr. gvožđa i kalcijuma.

3 domaće kreme za njegu zanoktica

Kokos lavanda krema

2 kašike kokosovog ulja pomješajte s nekoliko kapi eteričnog ulja lavande i dobićete mirisni maslac za zanoktice. Kokosovo ulje njegovaće zanoktice, a ulje lavande dezinfikovaće ih kako ne bi došlo do upala.

Aloe krema

Pomješajte jednu kašiku aloe vera gela s jednom kašikom kokosovog ulja da dobijete fini maslac. Aloe vera će smanjiti sitne ranice na zanokticama i ubrzati njihovo zacjeljivanje, prenosi zdrava krava.

Maslina i šea krema

Recept za kremu za zanoktice od šea maslaca i maslinovog ulja pogledajte u videu.