U čemu griješe roditelji tinejdžera?

U suštini malo toga može da se uradi na "prevaspitavanju" tinejdžera
104 pregleda 2 komentar(a)
roditelji, djeca, Foto: Shutterstock
roditelji, djeca, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.12.2016. 14:44h

Najviše kada ih nedovoljno hvale i pokazuju ljubav, nemaju vremena za njih, omalovažavaju ih ili postavljaju pretjerane zahtjeve.

Pretjerana kontrola kao i prevelika sloboda jednako su pogubne u vaspitanju djece, pogotovo u ranoj mladosti.

Roditelji najviše griješe kada pokazuju premalo interesovanja za aktivnosti kojima se bave njihovi tinejdžeri, kada ih nedovoljno hvale i pokazuju ljubav, nemaju vremena za njih, omalovažavaju ih ili postavljaju pretjerane zahtjeve, ne poštujući njihova osjećanja.

Griješe i kada i sami nisu "uzorni" i ne mogu da se izbore sa porocima i lošim navikama, kada sve podrede sticanju materijalnih dobara ili ih opterećuju svojim životnim problemima.

Roditelji bi, zapravo, prema tinejdžerima trebalo da se ophode sa više suptilnosti, jer mladi u ovom periodu počinju da razmišljaju na drugačiji način uviđajući da njihovi roditelji nisu savršeni i nepogrešivi, ističu psiholozi.

U suštini malo toga može da se uradi na "prevaspitavanju" tinejdžera. Ali, može da se razgovara, pod uslovom da se prije toga roditelj naoruža strpljenjem i sačeka da tinejdžer sam izađe iz tog svog čudnovato obojenog "mikrosvijeta", prenosi cafe.ba.

Bonus video: