Šest brzih načina za liječenje mamurluka

Sačekajte najmanje 48 sati prije nego što se opet odlučite na alkoholno piće
111 pregleda 2 komentar(a)
mamurluk, Foto: Shutterstock
mamurluk, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.12.2016. 13:14h

Iako je najbolji način da izbJegnete mamurluk taj da uopšte ne pijete, s obzirom na to da se bliže praznici, navodimo nekoliko efikasnih načina kako da se brzo otarasite mamurluka.

Alkohol je diuretik, zbog kog se gubi određena količina tečnosti, a to izaziva mamurluk. Glavobolja se javlja kada vaše tijelo pokušava da nadoknadi tečnost sužavanjem krvnih sudova, što ograničava dotok kiseonika u mozak.

Mozak to pokušava da kompenzuje proširenjem krvnih sudova, što izaziva oticanje.

Popijte dosta vode. Vašem tijelu je tada potrebna rehidratacija kako bi moglo da se nosi sa simptomima mamurluka. Najbolje je da to uradite prije nego što odete na spavanje, ali, u slučaju da niste u mogućnosti da to uradite tada, možete i ujutru. Obična voda i mineralna su najbolje.

Bolje popijte paracetamol nego aspirin. Aspirin može da izazove stomačne tegobe, da pojača vrtoglavicu i mučninu, dok će paracetamol da umanji mučninu i grčenje mišića, bez propratnih neželjenih efekata.

Jedite slatku hranu i uzmite antacid. Čokolada, krofne i gazirana pića vam zapravo mogu pomoći da se osjećate bolje. Antacid popijte prije nego što počnete da jedete, kako biste spriječili da vam se sve “vrati“.

Sačekajte najmanje 48 sati prije nego što se opet odlučite na alkoholno piće. Vašem tijelu je potreban oporavak.

Bonus video: