POSPREMITE OSTAVU

Namirnice čiji je rok kraći nego što se misli

Čak i u dobro zatvorenim posudicama začini posle najduže jedne godine promijene aromu
4407 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ažurirano: 08.02.2019. 19:36h

Za neke namirnice ljudi misle da imaju praktično neograničen rok trajanja. Ipak, nije tako. Poželjno je da s vremena na vrijeme provjerite da li čuvate neku od namirnica koje nijesu toliko dugotrajne koliko se misli.

Pirinač

Njegov rok trajanja prilično je dug, pod pretpostavkom da ga čuvate na suvom mjestu i u dobro zatvorenim posudama. Tako ćete moći da ga koristite godinu dana.

Orašasti plodovi

Kada ste spremali sitne kolače preostali su vam mljeveni lješnici ili orasi. Da li su još za upotrebu? Samo ako su dobro spakovani, nemaju užegao miris i ako se nisu pojavili tragovi štetočina.

Žitarice

Kod brašna važi sledeće pravilo - što je svjetlije, to je dugotrajnije. Brašno tipa 400 zadržava svoje osobine oko godinu dana. I ovsene pahuljice imaju rok trajanja oko godinu dana ako se čuvaju na suvom.

Začini

Čak i u dobro zatvorenim posudicama posle najduže jedne godine promijene aromu. Začine ne bi trebalo da držite blizu šporeta, jer im ne odgovara suviše vlažno i toplo mjesto.

Med

Na suvom i prohladnom mjestu može da se održi godinama. Najukusniji je, ipak, kad je svjež. Neke vrste se brzo kristalizuju, ali takav med nije pokvaren. Ako ga malo zagrijete, ponovo će postati tečan.

Šećer i so

So, rafinisani šećer u kristalu i šećer u kockama imaju neograničen rok trajanja - ali i njih obavezno morate čuvati na suvom mjestu. Smeđi šećer sadrži više vlage pa se lakše kvari.

Ulje

Nezasićene masne kiseline su zdrave ali se brže kvare. Laneno ulje ima rok trajanja svega šest nedelja, maslinovo ulje do godinu. Otvorene flaše trebalo bi potrošiti u roku od šest nedjelja.

Kafa i čaj

U vakuumiranim pakovanjima mljevena kafa ostaje sveža oko osamnaest meseci. Cijela zrna kafe u papirnim pakovanjima gube ukus poslije šest nedjelja. Čaj morate da čuvate na hladnom i suvom mjestu - tako će svoje osobine zadržati oko godinu dana.