Fešta od naranče: Simbol ljepote, plodnosti, bogatstva i vječnog života

“Ovo je manifestacija koja odražava duh i tradicija Novoga kao što su karnevali i maskenbali”
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2015. 16:50h

Fešta od naranče koja je danas (subota) organizovana prvi put u okviru Praznika mimoze privukla je veliki broj domaćih ali furešti (stranih) posjetilaca iz Boke i Crne Gore.

"Htjeli smo da pokažemo duh zajedništva u gradu kroz temu narandže", kazala je Milina Rosić inicijatorka iz NVO Ruke koja je organizovala Feštu.

Na štandovima u centru grada sve je bilo u znaku narandže za koju Mašo Čekić, inicijator tivatskih dana žućenice, piše da je „sastavni dio bokeških obala, dio najznačajnijih običaja, da je ušla u kužine, postala lijek i hrana, dar i uzdarje, simbol ljepote, plodnosti, bogatstva i vječnog života, otmjenosti i raskoši.“

Preko trideset izlagača pokazalo je šta se sve može dobiti od narandže, ali i za šta je taj plod bio inspiracija. Posjetici, kojih je bilo u velikom broju, mogli su da degustiraju i kupe džemove, mermelade i slatko od domaćih i divljih naranadža, arancine, likere, kolače, kozmetiku, suvenire i upotrebne predmete,knjige, ali i sadnice narandži

Na Fešti su učestvovali aktivisti nevladinih organizacija, vlasnici ugostiteljskih objekata, novski umjetnici i mnogobrojni volonteri.

“Ovo je manifestacija koja odražava duh i tradicija Novoga kao što su karnevali i maskenbali”, uvjerena je Tonka Tomašević.

“Zaista se lijepo divertimo, lijepo se zabavljamo. Ljudi su oživjeli Njegoševu ulicu što se do sada nije događalo i treba to da nam bude pokazatelj da Fešta od naranče preraste u tradiciju, iako sam prije nekoliko vremena čuo da tradiciju nije uputno planirati, nego ako se dogodi, dogodi. Ali mislim da će ova fešta, budući da ima i ukus i miris, zaživjeti u Herceg Novom”, kazao je književnik i knjižar Nikola Malović.

Vukica Novaković iz NVO Nova šansa u Novom koja okuplja roditelje i mlade sa posebnim potrebama, ističe da su od prodaje njihovih rukotvorina ostvarili Tonka Šperanda gošća iz Dubrovnika iz udruženja DEŠA-Dubrovačka naranča, podsjeća da se u tom gradu svakog 2. februara organizuje Dan ljute naranče – Kandelora. Nada se da će se saradnja između organizatora dvije manifestacije ustaliti.

Na Fešti su nastupile su male mažoreteke kluba "Lily", pjevačka grupa "Lira", i mali klovnovi.

Galerija

Bonus video: