Francuska svilena pita

Sve stavite u frižider na najmanje 2 sata, a poželjno je i preko noći. Sljedećeg dana neka vaša francuska svilena pita bude ukrašena sa malo šlaga
78 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 08.06.2014. 15:57h

Potrebno je

Za koru: 12 graham krekara (185 gr) ili bilo kojih drugih krekera, 1/4 šolje šećera, 1/2 kašičice cimeta, 6 kašika putera (85 gr), 1/4 šolje vode

Za krem: 110 gr čokolade za kuvanje, kašičica čistog ekstrakta vanile, kašičica espreso praha, šolja rashlađene slatke pavlake, 70 gr putera, na sobnoj temperaturi, šolja šećera, 3 veća jajeta

Prirpema

Krekere dobro izmrvite - trebalo bi da dobijete 2 šolje mrvica. Otopljeni puter dodajte krekerima, ubacite i šećer i cimet i dobro izmiješajte. Ukoliko je potrebno dodajte vode. Smjesa treba da je kompaktna - da se ne raspada kada je stisnete u šaci.

Obložite okruglu tepsiju (prečnika oko 23 cm) smjesom i stavite je da se peče u prethodno zagrijanu rernu na 190C. Pecite 8 do 10 minuta, pa ostavite sa strane da se ohladi dok ne napravite ukusnu pjenastu kremu. (Zanimljivo je da ova kora može stajati u zamrzivaču i do tri mjeseca, a prije korišćenja nije ju potrebno odmrzavati).

Krema:

Otopite čokoladu na šporetu na srednjoj temperaturi, umiješajte vanilu i espreso prah, pa ostavite sa strane da se ohladi. U posebnoj posudi izmutite električnim mikserom (na najjače) slatku pavlaku dok ne dobijete čvrstu smjesu. Pokrijte i stavite u frižider.

Mutite puter mikserom minut-dva, dodajte šećer i nastavite mutiti dok ne dobijete izdašnu smjesu, 3 do 5 minuta. U to sve ubacite i rashlađenu otopljenu čokoladnu smjesu, nastavite mutiti, dodajte u 2 jaja i sve miksajte 3 minuta na srednjoj jačini. Ubacite još jedno jaje i mutite još 3 minuta dok ne dobijete svilenu smesu.

Rashlađenu, izmućenu slatku pavlaku dodajte čokoladnoj smjesi, sve lagano sjedinite kašikom. Dobijenu pjenastu kremu izručite u tepsiju obloženu pečenom korom i poravnajte. Sve stavite u frižider na najmanje 2 sata, a poželjno je i preko noći. Sljedećeg dana neka vaša francuska svilena pita bude ukrašena sa malo šlaga.

Bonus video: