Greške koje mogu uništiti i najbolji recept

Zapamtite: ako želite da vam jelo ima hrskavu koru, potrebno je da ima dovoljno mjesta. Kada je nagomilano, meso će početi da se kuva
2162 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ažurirano: 18.02.2019. 17:07h

I onima koji se najbolje snalaze u kuhinji sigurno se bar jednom dogodilo da im jelo ne ispadne kako treba. Neke od grešaka koje lako možete izbjeći su:

1. Nedovoljno zagrijan tiganj prije pečenja ili prženja

Veliki kuvari kažu: "Ako mislite da vam je tiganj dovoljno zagrijan, sačekajte bar još dva minuta i nakon toga ubacite hranu". Pored toga, za pripremu povrća ili hrskavog mesa neophodno je da vaš tiganj bude kvalitetan.

2. Prerano ubacivanje bijelog luka

U većini recepata savjetuje se da bijeli luk jelu treba dodati pred kraj kuvanja. Bijeli luk sadrži manje vode od bilo kog drugog povrća i vrlo brzo gori. Kada se prekuva, može da dobije neprijatan ukus.

3. Nedovoljno odleđeno meso

Prije nego što počnete da pripremate meso, obavezno ga dobro odledite u vodi koja je sobne temperature. Ovakvo meso će se bolje i ravnomjernije ispeći, dok će ono koje nije dobro odmrznuto ostati živo iznutra.

4. Konstantno okretanje hrane

Nema potrebe da često okrećete hranu u tiganju. Na ovaj način meso može da se isuši. Samo ga ostavite da se prži i ne dirajte ga često - zlatno je kulinarsko pravilo.

5. Previše hrane u tiganju

Zapamtite: ako želite da vam jelo ima hrskavu koru, potrebno je da ima dovoljno mjesta. Kada je nagomilano, meso će početi da se kuva.

6. Spremanje mesa u neprijanjajućem tiganju

Još jedan razlog za loše meso je korišćenje neprijanjajućeg tiganja. Ovaj tiganj manje grije od običnih i bilo bi bolje da ga koristite samo za kajganu i palačinke. Kada je u pitanju meso, najbolji su gril tiganj ili onaj od livenog gvožđa.

7. Prekuvavanje jaja

Da li ste nekada primijetili braonkaste mrlje na skuvanom žumancetu? To nema veze sa kvalitetom jaja, već ste ga vjerovatno prekuvali. Kako biste dobili bogat ukus i teksturu, pomjerite jaja sa ringle čim voda počne da ključa i ostavite ih da odstoje u vodi još 10 minuta.

8. Prženje na maslinovom ulju

Na visokoj temperaturi maslinovo ulje gubi svoje hranljive vrijednosti i počinje da gori, što može potpuno da vam uništi jelo. Bolje bi bilo da ga koristite za salate, a za prženje treba da posluži suncokretovo ulje.

9. Mjerenje sastojaka čašom

Zapamtite: kada mijesite nešto, onda morate da stavite tačnu količinu koja je propisana. Koristite vagu ili posude za mjerenje

Bonus video: