Kroketi od mesa

U velikom tiganju otopite puter na srednje jakoj temperaturi i dinstajte crveni i bijeli luk, dodajte meso i pržite dok ne promijeni boju
55 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 21.03.2014. 11:27h

Potrebno je:

500 g krompira, 250 g mljevene junetine, glavica crvenog luka, 2 čena bijelog luka 3 jaja, 2-3 kašike sitno sjeckanog korijandera ili peršuna, začini po želji,šolja brašna, prezle, 3 kašike putera

Priprema

U velikom tiganju otopite puter na srednje jakoj temperaturi i dinstajte crveni i bijeli luk, dodajte meso i pržite dok ne promijeni boju. U maloj posudici pomiješajte začine pa sve dodajte mljevenom mesu.

U posebnu posudu stavite izgnječeni kuvani krompir, jedno jaje, mljeveno meso, korijander ili peršun i malo soli pa sve izmiješajte da se sastojci sjedine. Od dobijene smjese oblikujte kuglice veličine oraha.

Dobijene kuglice stavite u frižider na sat vremena pa pripremite smjesu za pohovanje, u jednom tanjiru izmutite jaja, pripremite brašno i prezle. Krokete prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaja i na kraju u prezle pa pržite u dubokom ulju dok ne dobiju zlatnu boju.

U ovu smjesu možete dodati naribani sir, pržene gljive i kombinaciju začina koju želite.

Bonus video: