Pita od pomorandže

0 komentar(a)
pita od pomorandže, Foto: Shutterstock
pita od pomorandže, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.09.2013. 08:34h

Potrebno je:

300 g brašna, 150 g putera ili margarina, 2 kašike konjaka, paketić vanilin šećera, 2 kašike kisele pavlake (milerama), 2 žumanca i malo soli.

Za fil: 250 g šećera, 5 jaja, 3 pomorandže i 200 g oraha.

Za sirup: malo cimeta 2 paketića vanilin šećera, sok od limuna i čašica konjaka.

Način pripremanja:

U sudu za miješanje umutiti puter sa šećerom, dodati konjak, vanilin šećer, pavlaku, žumanca i soli. Sve izmiješati i dodati brašno. Tijesto dobro izmijesiti, podijeliti na dva jednaka dijela, razviti u što tanje kore, pa jednu staviti u namašćenu tepsiju, poprskati konjakom i stavljati fil. Prvo napraviti sirup.

Sirup: U poseban sud staviti vanilin šećer, malo cimeta, soka od jednog limuna i konjak. Ovako pripremljenu masu izmiješati i ostaviti po strani. Oljuštiti 3 pomorandže, razdvojiti na kriške i potopiti u pripremljeni sirup, pa tako ostaviti dok se ne pripremi fil.

Fil: Umutiti 5 žumanaca sa šećerom, dodati 50 g mljevenih oraha i čvrst snijeg od bjelanaca. Ovim filovati koru koja je stavljena na namašćenu tepsiju preko ovog fila poređati potopljene kriške od pomorandže, poprskati malo pripremljenim sirupom i posuti 150 g mljevenih oraha.

Poklopiti drugom korom, premazati žumancetom, izbušiti viljuškom, poprskati preostalim sirupom i peći u prethodno zagrijanoj rerni.

Bonus video: