Šta sa mirisom dinstanog luka, kako da banana ne pocrni...

Dinstani luk možete zamrznuti, samo pazite da količina koju stavljate u jedno pakovanje bude onolika kolika vam treba za jedan obrok
3858 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Naizgled sitne stvari olakšaće vam ili uljepšati kuhinjske poslove. Iako svaka domaćica misli da već zna sve trikove, uvijek se može naći nešto novo što će vam pomoći da očistite, spremite, ukrasite...

Zagorjele šerpe

Ako vam je šerpa zagorjela poslije kuvanja, sipajte u nju sok od limuna, sirće i malo deterdženta, prokuvajte i posuda će biti kao nova.

Zamrznite luk

Malo toga možete da uradite da biste poštedjeli sebe, ukućane i komšije neprijatnog mirisa dinstanog luka. Ono što možete da uradite je da jednom nedeljno izdinstate veću količinu crnog luka, a potom ga zamrznete. Jednako je dobar kao i svježe dinstan. Pazite da količina koju stavljate u jedno pakovanje prilikom zamrzavanja bude onolika kolika vam treba za jedan obrok.

Kockice leda s voćem

Kockice leda za aperitiv biće ljepše i ukusnije ako u posudu za led, pored vode, stavite tanko izrezane kore limuna ili pomorandže, višnje ili bobice grožđa.

Svježe banane

Da banane u voćnoj salati ne bi dobile tamnu boju, poprskajte ih limunovim sokom i pospite prah šećerom.

Da lakše oljuštite paradajz

Da biste lakše skinuli kožicu s paradajza, prelijte ga ključalom vodom. Tako će ovaj posao biti znatno lakši, a paradajz se neće raspadati. Postoji i verzija u kojoj tupom stranom noža pređete laganim pokretom koru paradajza - ljuštiće se lakše.

Čuvanje maslaca van frižidera

Maslac držite u plastičnoj posudi sa hermetičkim poklopcem u kojoj je voda, tako da maslac pliva. Ovako ga možete čuvati bez odlaganja u frižider, a biće i mekan, pa će se lako razmazivati.

Sirće za čišćenje kuhinje

Nanesite na krpu sirće i malo soli i ovom mješavinom izribajte pločice u kuhinji, kao i sve zamašćene površine. I ako vam se začepe slivnici koristite sirće: sipajte 2 dl, sačekajte desetak minuta, a zatim pustite jak mlaz vrele vode.

Bonus video: