Hljeb koji ne buđa 60 dana

MajkroZap sada završava nacrt kućnog aparata, za koji se ocjenjuje da bi bio oko 100 dolara skuplji od obične mikrotalasne pećnice
0 komentar(a)
hljeb, Foto: News.softpedia.com
hljeb, Foto: News.softpedia.com
Ažurirano: 08.01.2013. 15:03h

Teksaška kompanija MajkroZap objavila je da raspolaže tehnologijom kojom može da napravi hljeb koji ne buđa 60 dana.

Hljeb se oko 10 sekundi izlaže mikrotalasima koji ubijaju spore, rekao je direktor te kompanije Don Stal.

Buđ je gljivica koja se razvija jer hljeb u plastičnoj amabalaži u sebi još ima vode. Kada ta voda počne da isparava unutar ambalaže, površina hljeba postaje vlažna i pretvara se u savršenu podlogu za stvaranje buđi.

Zračenje ipak neće poboljšati neke stvari - stari hljeb će i dalje biti bajat. U pogledu čvrstine i ukusa hljeba poslije 60 dana, jedan naučnik je izrazio sumnje.

"Taj proces bi mogao da izbaci iz upotrebe konzervanse i sastojke koji se dodaju da sakriju njihov ukus, smanji količinu otpada i produži rok trajanja hljebu", rekao je on.

Istraživači sa Univerziteta u Teksasu vjeruju da se upotreba te tehnologije može primijeniti u zemljama u razvoju, koje imaju slabije propise o bezbjednosti namirnica i u kojima kvarljivost predstavlja problem.

Stal je rekao da degustatori nisu osjetili razliku u ukusu između tretiranog i netretiranog hljeba, kao i da tretirani hljeb poslije 60 dana ima isti sadržaj buđi kao i tek ispečena vekna.

MajkroZap sada završava nacrt kućnog aparata, za koji se ocjenjuje da bi bio oko 100 dolara skuplji od obične mikrotalasne pećnice, rekao je Stal.

Mikrotalasi upotrebljeni u laboratoriji univerziteta iste su frekvencije kao u komercijalnim jedinicama ali se emituju u homogenom nizu, zbog čega se cijela površina grije jednako.

Prvobitna namjena te tehnologoje bila je da se ubiju bakterije kao što je MRSA, koja izaziva zaraznu infekciju otpornu na mnoge antibiotike i salmonela.

Istraživači su međutim otkrili da talasi ubijaju i spore buđi u hljebu i sterilizuju svježu i prerađenu hranu bez oštećenja.

Bonus video: