Džejmi Oliver potrošio svu ušteđevinu za spas svojih restorana od bankrota

Restorani su u jednom trenutku prošle godine nagomilali čak 71,5 miliona funti duga, a Oliver je morao zatvoriti 12 od 37 restorana i otpustiti 600 kuvara i članova osoblja
613 pregleda 1 komentar(a)
Džejmi Oliver, Foto: Shutterstock
Džejmi Oliver, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.10.2018. 12:00h

Šef Džejmi Oliver, širom svijeta poznat kao "Goli kuvar", priznao je da nema više novca za spas svog lanca italijanskih restorana koji je zapao u finansijske nevolje.

Oliverov lanac restorana bio je na ivici bankrota prošle godine, piše Dejli mejl, prije nego je on uložio 12,7 miliona funti, odnosno 14,3 miliona eura lične ušteđevine kako bi spasio posrnuli biznis.

A kada su ga upitali bi li opet učinio isto u slučaju da njegovi restorani ponovo upadnu u nevolje, Oliver je odgovorio: "Nemam više novca."

"Postoji tačka gdje više ne mogu dovoditi u rizik drugu stranu biznisa, kao i ljude koji rade tamo. Dobra strana je da sada potpuno kontrolišem restoranski biznis. Rješavamo stvari tamo", dodao je 43-godišnji šef.

Restorani su u jednom trenutku prošle godine nagomilali čak 71,5 miliona funti duga, a u procesu restrukturiranja Oliver je morao zatvoriti 12 od 37 restorana i otpustiti 600 kuvara i članova osoblja.

"Jednostavno smo ostali bez gotovine... Imao sam dva sata da uložim novac i spasim to ili bi cijela stvar pošla po zlu idući dan. Bilo je tako loše i tako dramatično", priznao je u intervjuu za Fajnenšel tajms u avgustu ove godine.

S obzirom na to da se njegove kulinarske emisije gledaju u 60 zemalja svijeta i da je prodao više od 60 miliona knjiga, čak i ako njegov lanac restorana propadne, moglo bi se pomisliti da nema previše razloga za brigu. Međutim, kako piše Gardijan, Oliver je priznao da je čak 40 odsto njegovih poslovnih poduhvata dosad propalo te da je od 2014. do danas izgubio čak 90 miliona funti ličnog bogatstva.

Osim biznisa, Oliver je posljednjih godina bio vrlo aktivan u društvenoj kampanji za bolju i zdraviju hranu za učenike u britanskim školama. U tu svrhu je osigurao 500 miliona funti od britanske vlade. Uz to, njegova međunarodna peticija za obavezno obrazovanje o hrani u školama prikupila je više od 1,5 miliona potpisa.

Za svoju "Revoluciju hrane" 2010. je dobio i nagradu organizacije TED (Technology, Entertainment, Design) koja organizuje konferencije i predavanja o društveno relevantnim temama širom svijeta.

"Moja želja je da pomognete u stvaranju snažnog, održivog pokreta koji bi obrazovao svako dijete o hrani. Da inspiriše ljude da ponovo kuvaju i da osnaži ljude svuda u borbi protiv gojaznosti", rekao je tom prilikom Oliver.

Bonus video: