Napravite: Moskva šnit

Pjenasto umutiti 500g putera i ostavite ga da stoji na sobnoj temperaturi. U drugom sudu pjenasto umutiti 5 žumanaca sa 250 g šećera i kuvati na pari uz neprekidno miješanje, da dobije gustu teksturu.
71 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.03.2012. 13:28h

Sastojci:

Kore:

  • 12 bjelanaca
  • 13 kašika šećera
  • 2 kašike krupno sjeckanih oraha
  • 1 kašika brašna
  • 150g mljevenog keksa

Fil:

  • 12 žumanaca
  • 500g šećera u prahu
  • 250g putera
  • 250ml slatke pavlake
  • tegla kompota od višanja i konzerva kompota od ananasa

Priprema:

Prvo isjeckajte višnje iz kompota i ostavite u đevđiru da se dobro ocijede. Isto uradite i sa ananasom iz kompota. Dok se korice ispeku i umuti fil, voće će sasvim lijepo da se ocijedi. Ako je baš potrebno, upotrebite papirne ubruse.

Kore:

Umutiti u čvrst šne 12 bjelanaca, pa u šne dodati 13 kašika šećera. Zatim u šne dodati 2 kašike krupno sjeckanih oraha, 1 kašiku brašna i 150g mljevenog keksa. Sve ovo lagano izmiješati varjačom. Od ove mase ispeći 4 četvrtaste korice. Korice se peku na oko 170 stepani i ne treba ih dugo peći. Pazite ih dok su u rerni, viljuškom bocnite da provjerite da li su gotove - ako izvučete čistu viljušku, znači da je korica pečena.

Da bi korice bile jednake debljine i da masa od bjelanaca ne bi "spala" dok čeka red za pečenje, dobro je mutiti je iz dva puta, po 6 bjelanaca. Brža varijanta je da masu od 12 bjelanaca ispečete od jednom, u većem plehu, pa veliku koricu podijelite uz duž na 3 jednaka duguljasta dijela. Nećete pogriješiti ni ako od iste količine ispečete 4 okrugle korice ili 8 okruglih tankih korica u plitkim plehčićima kao za Doboš tortu. U ovom slučaju mutite iz 4 puta po 3 bjelanca, pa od te količine pecite po dvije korice. Ispečene korice izvaditi iz pleha i odložiti ih da se hlade na papiru za pečenje koji je posut sa malo kristal šećera - da se ne bi zalijepile.

Pjenasto umutiti 500g putera i ostavite ga da stoji na sobnoj temperaturi. U drugom sudu pjenasto umutiti 5 žumanaca sa 250 g šećera i kuvati na pari uz neprekidno miješanje, da dobije gustu teksturu. Za sve filove važi isto pravilo: ako se vidi dno šerpe kada kroz fil provučete varjaču, znači da je kuvano. U dobro ohlađena žumanca dodati umućen puter, šne od 3 bjelanca sa 4 kašike šećera i sve lijepo izmešati, da se ujednači.

Fil:

Penasto umutiti 500g putera i ostavite ga da stoji na sobnoj temperaturi. U drugom sudu penasto umutiti 5 žumanaca sa 250g šećera i kuvati na pari uz neprekidno mešanje žicom, da dobije gustu teksturu. Za sve filove važi isto pravilo: ako se vidi dno šerpe kada kroz fil provučete varjaču, znači da je kuvano. U dobro ohlađena žumanca dodati umućen puter, šne od 3 bjelanca sa 4 kašike šećera i sve lijepo izmiješati, da se ujednači.

Pjenasto umutiti 12 žumanaca sa 500 g šećera u prahu i krem skuvati na pari. U dobro ohlađen krem od žumanaca dodati 250g prethodno pjenasto umućenog putera i 250ml umućene slatke pavlake. Pavlaku dodajte ako vam se učini da treba da povećate količinu fila, a i ne mora.

Koricu nafilovati kremom, poređati sjeckane višnje, preko posuti sjeckane bademe. Drugu koricu nafilovati u tankom sloju, pa preko voća preklopiti nafilovanu stranu. Ovako se torta neće odvajati, jer ide fil na fil. Kada ste postavili drugu koricu, nafilujte je, poređajte ananas, pospite bademe. Postupak ponoviti sa preostale dvije korice. Odozgo i okolo tortu nafilovati kremom i obilno posuti ljuspicama badema.

Moskva šnit mora da odstoji u frižideru preko noći ili jedan dan.

Recept preuzet sa: Serbian Cookbook

Bonus video: