Ljiljana Marinović: Još pamtim mirise i ukuse iz djetinjstva

Nekada je bilo manje namirnica, zato je kreativnost domaćica dolazila do izražaja, kaže Ljiljana Marinović koja već 22 godine u hercegnovskom Starom gradu vodi galeriju Sue Ryder
563 pregleda 1 komentar(a)
Ljiljana Marinović, Foto: Slavica Kosić
Ljiljana Marinović, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 02.05.2018. 09:57h

Mirišljave i ukusne obroke iz djetinjstva pamtim i danas, a mnoga od tih jela pripremam za moju porodicu i goste, kaže Ljiljana Marinović koja već 22 godine u hercegnovskom Starom gradu vodi galeriju Sue Ryder.

"Uglavnom su se namirnice proizvodile u samom domaćinstvu, neke svakodnevno, a neke periodično, pa bi se čuvale i raspoređivale da traju tokom cijele godine, otuda, spremali smo ono čega je bilo u kući, kupovala se svježa riba, meso i neke osnovne namirnice. Na trpezi porodica u Luštici gdje sam rođena, najčešće su bile mahunarke, povrće, naročito zelje i blitva, riba svježa i sušena, takođe i usoljena riba, sušena hobotnica, ostali plodovi mora, suvo meso, od kojeg bih izdvojila longu. To je svinjska pečenica sušena sa začinskim biljem, nadaleko čuveni luštički sir iz ulja i salamure, sir čiji ukus zadovoljava i najprobirljivija nepca, mlijeko, jaja, samoniklo bilje kao što su žućenica, čivora, šparoge. Meso se konzumiralo povremeno, a čuveni luštički pršut služio se u rijetkim i posebnim prilikama. Bilo je manje namirnica, zato je kreativnost domaćica dolazila do izražaja”, kaže Ljiljana. Danas je, misli, lakše pripremiti obroke, jer su dostupne neiscrpne infomacije o pripremi jela sa svih meridijana.

Ljiljana objašnjava da je luštička kuhinja tipična mediteranska i pronalazi sličnosti sa italijanskom i libanskom kuhinjom. Po receptima po kojima su njena majka, a prije nje i baka i prabaka spremale neka jela, Ljiljana i danas često kuva. Ali veći izbor namirnica, uticaj drugih kuhinja, eksperimentisanje, dugogodišnje, svakodnevno pripremanje obroka za porodicu, za goste i slavlja, maštovitost i kreativnost koje je odlikuju, obogatile su njenu kuhinju.

Ljiljana i njen suprug Nikola roditelji su dvojice uspješnih mladih ljudi. Stariji sin Mitar je dizajner u oblasti novih i eksperimentalnih tehnologija, a mlađi Ivan je naš poznati reditelj čiji je filmski prvijenac “Igla ispod Praga” pobrao nagrade na mnogim svjetskim festivalima. Dok je Ivan završavao posljednje pripreme pred početak snimanja “Igle ispod praga”, Ljiljana je dva ipo mjeseca svakodnevno kuvala za njegove saradnike.

“Bilo je to nezaboravno iskustvo i druženje, jer je riječ o zanimljivim ljudima. Na ručku i večeri znalo je pored nas domaćih, da bude od dvoje - troje, pa do tridesetoro ljudi. Zbog situacija kad treba da pristigne nova grupa, a nismo baš uvijek znali tačan broj ljudi koji će stići, kao i zbog gostiju koji bi neplanirano svratili, razvila sam strategiju da uvijek u rezervi imam neke dobre namirnice, koje se brzo i lako mogu pretvoriti u ukusan obrok”, ističe Ljiljana i objašnjava da su to bila domaća jaja, kobasice, luštički sir, tjestenina, pelat od paradajza, mirišljave začinske trave i neizostavno domaće maslinovo ulje.

“Bilo je to vrijeme od februara do maja, stađun šparoga počinje negdje sredinom marta, pa sam ih, skoro svakodnevno brala i od njih spremala razna jela koja su se veoma sviđala članovima filmske ekipe. I sama ih volim, a salata od šparoga sa kuvanim jajima mi je omiljeno jelo.”

Kuvati sa ljubavlju, koristiti nove ideje, ali i sačuvati od zaborava stara, provjerena i ukusna jela našeg podneblja, moto je koga se u kuhinji pridržava Ljiljana Marinović.

Pasta sa sosom od divljih šparoga

Potrebno je:

300 gr paste, 150 gr šparoga, malo maslinovog ulja, 3-4 čena bijelog luka, 2 dcl paradajz pelata, so, biber, bosiok.

Priprema:

Šparoge oprati i isjeckati na parčad, odbaciti tvrdi dio, kratko obariti u ključaloj vodi, 1-2 minuta. Staviti pastu da se kuva. Na zagrijanom ulju kratko propržiti isjeckan bijeli luk, samo toliko da se ugrije, dodati pelat i sve ostale začine, dinstati, 5-6 minuta, dodati šparoge i sve zajedno prodinstati još 5-6 minuta. Preliti preko tjestenine, sve preliti sa dvije kašike maslinovog ulja, posuti parmezanom i toplo služiti.

Pasta sa sosom od slanih sardela

Potrebno je:

300 gr paste, maslinovo ulje, 7 – 8 komada slanih sardela, vezica luka vlašca ili srednja glavica crnog luka, supena kašika aleve paprike, 3-4 čena bijelog luka, 1 supena kašika paradajz pirea, 7-8 komada ukiseljenih kapara, desetak mariniranih maslina, list lovora, biber, sitno sjeckani petrusin, 1 dcl bijelog vina.

Priprema:

Na umjerenoj temperaturi, prodinstati luk, dodati alevu papriku i bijeli luk, prodinstati, potom dodati ostale sastojke izuzev sardela, na tihoj vatri dinstati dvadesetak minuta, na kraju dodati filete sardela, još kratko prodinstati i sos je gotov. Nije potrebno soliti. Ukrasiti sitno sjeckanim petrusinom. Preliti preko kuvane tjestenine i služiti toplo.

Radić sa krompirom

Potrebno je:

Vezica radića, 3-4 domaća krompira kuvana pod korom, maslinovo ulje, 2-3 čena bijelog luka, vinsko sirće, so, biber, 3-4 fete slanine, dvije kašike kisele pavlake.

Priprema:

Radić dobro oprati i isjeckati na rezance, kuvan i prohlađen krompir isjeći na kockice, spojiti sa radićem, preliti uljem, dodati usitnjen bijeli luk, so, biber, sirće, lagano izmiješati. Slaninu isjeckati na male parčiće, propržiti da blago porumeni, dodati joj pavlaku, sjediniti i preliti preko radića. Služiti odmah.

Rižoto od lumpara

Potrebno je: 300 grama očišćenih lumpara, 150 gr riže, srednja glavica crnog luka, 3-4 čena bijelog luka, kašika aleve paprike, 2 dcl paradajz pelata, so, biber, petrusin, 2 dcl bijelog vina.

Priprema:

Prodinstati luk na maslinovom ulju, dodati usitnjen bijeli luk, kratko prodinstati, dodati sve ostale začine, dinstati desetak minuta, a onda dodati lumpare. Kuvati na tihoj vatri dvadeset minuta, dodati rižu, podliti sa malo vode, onoliko koliko je potrebno da riža upije. Sve zajedno kuvati na tihoj vatri desetak minuta. Kad je gotovo posuti sitno sjeckanim petrusinom i parmezanom. Služiti toplo.

Artičoke punjene mladim bobom

Priprema:

Na maslinovom ulju lagano prodinstati mladi luk. Artičoke očistititi i napuniti mladim bobom, tj. unutar cvijeta, između latica staviti po zrno mladog boba. Punjene artičoke spustiti na prodinstanom luku, oko njih staviti takođe bob, pobiberiti, posuti bijelim lukom, petrusinom i sa vrlo malo tučene ljute paprike. Sve dinstati na tihoj vatri uz povremeno dodavanje po malo vode. Na kraju posoliti i sipati prezlu da djelimično upije sokove.

Marcipan torta

Priprema:

I sloj: 8 žumanaca umutiti sa 200 grama šećera u prahu, dodati čašicu ruma, sok od jedne narandže i 280 grama mljevenih oraha. Peći u podmazanom plehu na temperaturi od170 stepeni C. Nakon 10 minuta preko prvog sloja sipati drugi sloj i nastaviti peći još pola sata na temperaturi od 150 stepeni C.

II sloj: 8 bjelanaca umutiti sa 200 grama šećera, dodati sok i koru od jednog limuna, 280 grama oljuštenih, propečenih i samljevenih badema.

Preliv: 150 grama čokolade za kuvanje, 100 grama šećera skuvati sa nekoliko kašika mlijeka i 50 grama maslaca. Hladnu tortu preliti.

Bonus video: