Neodoljivi cupcake: Pojedite sve kolačiće

Pored toga što zadovoljava potrebu organizma za nečim slatkim, cupcakesi su pronašli način da postanu još popularniji i još traženiji
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.08.2011. 06:58h

Cupcake ili fairy cake, kako ga zovu Britanci, mali je kolačić koji se priprema u kalupima, a u papirnatoj košarici. Sličan je mafinu, ali se razlikuju po tome što je cupcake ukrašen raznim kremama ili prelivima na vrhu. Oni na vrhu imaju spiralno uvijenu kupu od šlaga. Dizajnirani su u stilu “jedan kolač – jedna osoba” i predstavljaju pravi savršeni zalogaj.

Čim ih ugledate oči vam se zacakle i voda vam pođe na usta. Oni su mali, slatki i neodoljivi. Prvi put se spominju u “Kuvaru” Amerikanke Amelije Sims, davne 1796. godine. “Cupcake” ili na našem jeziku “šolja kolač”, što je možda malo nemilozvučniji naziv, ali svakako da je podjednako neodoljiv. Glazura, ukusa i dekoracija ima bezbroj. Na poslastičaru je da pusti mašti na volju i da pokaže svoju kreativnost na delu. Da li ćete izabrati čokoladni, voćni, od vanile ili onaj sa lješnicima je stvar ukusa, a da li ćete izabrati pink sa tufnicama ili tirkizni bez tufni, možda sa očima i nosićem ili jednostavan u boji čokolade je stvar estetike i osjećaja za lijepo.

Cupcakes su sada jedan od najpoznatijih slatkiša na svijetu i mnoge su se poslastičarnice usredsredile isključivo na njihovu izradu, što dovodi do pravih malih umjetničkih djela.

Najprije su ih jeli takozvani selebriti, a kada su se pojavili u seriji “Seks i grad” oni su sami za sebe postali poznati, viđeni i slavni. I jedni su od rijetkih poznatih, koji tu slavu istinski i zaslužuju, jer su uspjeli da šarmiraju sve oko sebe, bez izuzetka. Svi su potpuno poludjeli za njima: žene, muškarci, djeca, studenti, đaci … oni nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim i nema tog srca koje neće veselo poskočiti kada oči ugledaju slatku, malu, šarenu torticu.

Pored toga što zadovoljava potrebu organizma za nečim slatkim i pored toga što predstavlja pufnasti raj za svačije oči, cupcakesi su pronašli način da postanu još popularniji i još traženiji. Naime, mnogim modnim kreatorima je baš ovaj kolač postao inspiracija. Tako da su oni danas postali i nosivi u vidu aplikacija na majicama i haljinama, te privezci na ogrlicama. Tu su još i broševi, prstenje i minđuše.

I da ne zaboravimo njihovo najvažnije dejstvo, to je ono terapeutsko. Ukoliko ste srećni, učiniće vas još srećnijim, a ukoliko ste tužni ili depresivni obavezno častite sebe cupcake i sve vaše boljke će nestati kao rukom odnešene. Takođe ako imate dilemu oko izbora pokolna, nema sumnje da su cupcakesi poklon po svačijem ukusu.

Recept

Sastojci

•2 jaja

•120g šećera

•2 kesice vanilin šećera

•1dcl ulja

•1/2 dcl mlijeka

•120g brašna

•2 kašičice praška za pecivo

•prstohvat soli

•nekoliko kapi ekstrakta vanile

Priprema:

Jaja, šećer i vanilin šećer dobro umiješajte mikserom. Dodajte ulje i mlijeko. Brašno, prašak za pecivo i sol sjedinite u drugoj posudi i polako dodajte smjesi. Na kraju dodajte nekoliko kapi ekstrakta vanilije. U kalupe za mafine stavljajte košarice i napunite ih smjesom (ne više od 2/3 košarice jer će narasti kad se ispeku). Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stepeni 15-20 minuta.

Kada se ohlade možete ih ukrasiti. Tu budite kreativni! Ako nemate vremena napravite šlag od slatke pavlake. Možete i jednostavno rastopiti čokoladu s malo ulja ili maslaca i preliti je po kolačićima. Bacite se u potragu za šarenim mrvicama, ružicama od čokolade, gumenim bombonima, bojama za kolače, karamelama, cvjetićima od marcipana i ukrašavajte!

Bonus video: