Najpoznatiji sirevi na svijetu

To je sir koji svoje korijene vuče još iz antičkih vremena. Pisani dokumenti njegovo postojanje potvrđuju još na početku hrišćanske ere. Takođe, Bokačo je u svom poznatom djelu „Dekameron“ opisao upotrebu ovog sira.
204 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.08.2011. 16:08h

Gouda

Ovo je jedan od najpoznatijih sireva širom svijeta. Datira još od 6.vijeka kada se prvi put počeo izrađivati na farmama oko istoimenog sela u blizini Roterdama. Danas Holanđani goudu izvoze u brojne zemlje svijeta već više od 700 godina.

Edam( Edamac)

Ovaj sir je ime dobio prema maloj luci Edam koja se nalazi sjeverno od Amsterdama. Ovaj sir je prepoznatljiv i po svojoj presvlaci od crvenog voska koja je prvi put upotrijebljena u 14. vijeku. Autentični edam se većinom prodaje kao mlad jer mu je tada struktura elastična, a ukus blag i slatkast.

Camembert

Po predanju ovaj sir je prvi napravila supruga jednog farmera u selu Camembert u Normandiji krajem 18. vijeka. Recept je dobila od nekog sveštenika u zahvalnost što mu je pružila utočište u vrijeme Francuske revolucije. Navodno je Napoleon toliko bio oduševljen ovim sirom da je poljubio damu koja mu je ovaj sir poslužila. Stoga nije ni čudno da je kip Mare Harel postavljen u središtu sela.

Ementaler

Ime su mu 1542. dali stanovnici Langenthala po dolini u toku rijeke Emme. Danas ga izrađuje oko 1600 proizvođača u dolini Emmental (njemačko govorno područje u Švajcarskoj). Poznate je po svojim „rupama“, a one su rezultat djelovanja plina tokom procesa zrenja sira.

Parmezan

To je sir koji svoje korijene vuče još iz antičkih vremena. Pisani dokumenti njegovo postojanje potvrđuju još na početku hrišćanske ere. Takođe, Bokačo je u svom poznatom djelu „Dekameron“ opisao upotrebu ovog sira. Danas je njegova proizvodnja strogo kontrolisana. Pravi parmiggiano se može proizvesti samo u kontroliranim regijama Parme i Reggio Emilie.

Gorgonzola

Postoji više legendi koje objašnjavaju kako je ovaj sir postao jedan od prvih plavih sireva u svijetu, a najpoznatija legenda kaže kako je neki gostioničar iz Gorgonzole slučajno otkrio kako sir stracchino (zimski sir) ostaje plav nakon nekoliko nedjelja u hladnom i vlažnom podrumu njegove gostionice. Takvoga ga je ponudio gostima koji su bili oduševljeni. Ime ovog sira je zaštićeno, danas ima oko 80 proizvođača u sjevernom dijelu Italije.

Cheddar

Pod ovim imenom se spominje od 16. vijeka kada se izrađivao blizu Cheddar Georga. Datira iz ranijih vjekova, možda čak i iz doba Rimljana koji su prvi donijeli tvrdi sir u Englesku. Tokom vjekova recept za cheddar raznosili su iseljenici u Kanadu, Ameriku, Novi Zeland… Cheddar se tako više nego neki drugi britanski sirev kopirao i imitirao jer njegovo ime nije bilo zaštićeno kao drugi poznati sirevi u Evropi.

Quark

Poznato je da ovaj sir datira još iz metalnog doba kada su nomadska plemena otkrila sredstva za fermentaciju mlijeka bez uporabe sirišta. Njegovo ime na njemačkom znači gruš, a može se napraviti od punomasnog, obranog ili djelomično obranog mlijeka. Ovaj sir je mekan i vlažan poput mješavine svježeg sira i jogurta.

Bonus video: