Lagana ljetnja kuhinja: Salate

Majonez začiniti limunom i solju i dodati pavlaku. U ovaj sos se dodaju i svi drugi sastojci. Valdorf salata se servira u plitkim čašama, ukrašena preostalim polovinama oraha.
217 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2011. 14:14h

Letnja salata

Sastojci

2 jajeta

400 g paradajza

glavica zelene salate

veza rotkvica

glavica luka

čaša jogurta

3 supene kašike pavlake

sok od pola limuna

veza peršuna

so

biber

Priprema

Skuvati jaja, oljuštiti ih i ohladiti. Zelenu salatu, paradajz i rotkvice očistiti i oprati. Paradajz isjeći na osmine, rotkvice na četvrtine, a svaki list salate podijeliti na veličinu zalogaja. Očišćeni crni luk isjeckati na tanke kolutove. Jaja podijeliti na osmine. Pomiješati povrće, staviti u činiju i odozgo poređati jaja. Izmiješati jogurt, pavlaku i limunov sok, so, biber i kašiku sjeckanog peršuna. Preliti preko salate, a ostatkom peršuna posuti.

Valdorf salata

Sastojci

250 g korijena celera

250 g jabuka (crveni delišes)

100 g oraha

100 g majoneza

2 kašike limunovog soka

4 kašike pavlake

so

Priprema

Celer oljuštiti i malo obariti, toliko da ostane čvrst, a potom ga isjeći na tanke štapiće. Zatim oljuštiti jabuke, očistiti ih od semenki i isjeći na tanke štapiće. Orahe isjeći na sitno. Majonez začiniti limunom i solju i dodati pavlaku. U ovaj sos se dodaju i svi drugi sastojci. Valdorf salata se servira u plitkim čašama, ukrašena preostalim polovinama oraha.

Riblja salata

Sastojci

400 g ribe iz konzerve

100 g kiselih krastavčića

2 jajeta

200 g majoneza

kisela paprika

malo belog vina

200 g korena celera

nekoliko maslina

malo kapra

veza peršunovog lišća

malo limunovog soka

so

biber

malo šećera

Priprema

Celer oljuštiti, iseći ga na kockice i obariti u malo posoljenoj vodi, potom ga dobro ocijediti. Dodati isjeckane sve sastojke, osim barenih jaja i peršunovog lista, preliti majonezom, belim vinom i limunovim sokom, dodati malo šećera, posoliti, pobiberiti i sve dobro promešati. Činiju za služenje salate ukrasiti kolutovima barenih jaja, preko njih staviti salatu posutu sjeckanim peršunovim listom.

Salata od ribe i krompira

Sastojci

kilogram krompira

2 glavice crnog luka

2 kutije sardina ili tunjevine

veza peršuna

masline (po želji)

vinsko sirće

2 dl ulja

Priprema

Skuvati u slanoj vodi kilogram krompira. Zatim ga oljuštiti i isjeći na tanke kolutove. Prebaciti krompir u drugu posudu i odmah preliti uljem. Važno je da još vruć krompir upije ulje. U međuvremenu očistiti dve glavice crnog luka, isjeći na rebarca, posoliti, izgnječiti ga i pustiti da malo odstoji. Zatim se luk prelije razblaženim vinskim sirćetom po želji. Otvoriti dvije kutije sardina ili tunjevine. Dok je krompir još vruć, pažljivo promiješati zakiseljeni luk, krompir i sardine. Na kraju dodati vezu sjeckanog peršuna i masline. Ova salata se jede topla, može da bude dodatak pečenju, ali može da bude i posebno jelo pošto je vrlo hranljiva i veoma ukusna.

Salata od kukuruza i piletine

Sastojci

300 g kukuruza šećerca

2 bela mesa

50 g kikirikija

2 kisela krastavčića

kesica majoneza

2 kašike pavlake

ulje

šećer

Priprema

Kukuruz obariti u vodi kojoj je dodato malo ulja i malo šećera. Kada je gotov, isprati ga hladnom vodom i ocijediti. Staviti u činiju za salatu. Bijelo meso obariti i iscepkati na deblje končiće. Krastavčiće isjeckati na kockice. Sve staviti u činiju za salatu i preliti majonezom i pavlakom. Ukrasiti polutkama kikirikija.

Salata od piletine i paradajza

Sastojci

200 g pilećeg barenog mesa

glavica crnog luka

3 svježa paradajza

ulje

so

biber

Priprema

Pileće bareno meso isjeckati na tanke rezance. Crni luk isjeckati na rebarca i pomiješati sa piletinom. Posoliti, pobiberiti i preliti uljem. Paradajz oprati, očistiti i isjeckati na kockice. Pomiješati sa piletinom, posuti sitno sjeckanim peršunom i odmah služiti.

Salata od tunjevine i pirinča

Sastojci

150 g pirinča

limun

2 marinirane crvene paprike

3 kisela krastavčića

150 g crnih maslina

3 konzerve tunjevine

so

biber

Priprema

Pirinač skuvati u slanoj vodi kojoj se pri kraju kuvanja doda sok od limuna. Papriku sitno isjeckati, kao i kisjele krastavčiće i crne masline. Prohlađenom pirinču dodati povrće i isitnjene komadiće tunjevine. Dodati ulje iz konzervi, po potrebi malo ulja, posoliti, pobiberiti i po želji malo zakiseliti sokom od limuna. Sve izmešati, oblikovati u ovalnoj pilećoj činiji, ukrasiti cijelim maslinama.

Recepti preuzeti: www.stil-magazin.com

Bonus video: