Dva recepta za jela od krastavaca

Ovo veoma omiljeno niskokalorično povrće iz porodice bundeva poznavali su još stari Grci.
1041 pregleda 0 komentar(a)
karpaćo, Foto: Www.sofiatonight.bg
karpaćo, Foto: Www.sofiatonight.bg
Ažurirano: 26.06.2011. 08:58h

Većinom se sastoji od čak 97 posto vode, a sadrži još vrijedne minerale: kalijum, kalcijum, gvožđe i fosfor.

Osim toga i provitamin A, vitamin C i K, kao i skoro sve vitamine iz B grupe.

Što se tiče kiseljenja, uz njega možete dodati mirođiju, đumbir, ren ili čili.

No, većinom se tradicionalno stavljaju zrnca bibera i lorber.

Inače, kvalitet krastavca prepoznaje se po čvrstoj tamnozelenoj kori.

Svježem škodi toplota, kao i hladnoća pa ga nije preporučljivo držati u frižideru dugo vremena.

Najbolje ih je jesti sirove, kao salatu, sa tim da se posole neposredno prije jela jer inače gube kalijum. Kao salata, ili pirjanjeni i prženi idu uz pečeno meso, ribu i jela od jaja. Posebno omiljene ljeti su osvježavajuće hladne supe čiji su glavni sastojak krastavci, poput španskog gaspača, hladne supe s povrćem. Vrlo su ukusni i punjeni s usitnjenim mesom.

Osim toga, koriste se i kao dodatak za umake uz pečenje, za garniranje, a stavljaju se i u ljetnje osvježavajuće napitke. Kao osvježavajuće povrće, krastavci se idealno slažu i kombinuju sa paradajzom, paprikama, tikvicama, te sa pečurkama.

Karpaćo

Potrebno je:

200 g krastavaca, kašičica limunovog soka, so i papar, kašika maslinovog ulja, 6 crnih maslina, 30 g tanko rezane šunke, jedan limun i 3 svježe grančice metvice.

Priprema:

Krastavce ogulite i narežite na kriške, pa marinirajte s limunovim sokom, solju, paprom i uljem. Masline i šunku pospite preko toga i na kraju ukrasite limunom i grančicama metvice. Poslužite uz neki fini francuski hljeb.

Punjene rolnice od krastavaca

Potrebno je:

2 velika krastavca, 1 crvena paprika, 1 crveni luk, 100 g paradajza, pola ljute papričice ili feferona, 3 kašike korijandera, 2 kašike soka od limete, 2 kašike maslinovog ulja, kašika balsamiko sirćeta, so i papar.

Priprema:

Krastavce operite i poprečno prerežite na komade debljine 3-4 cm. Malom kašikom izdubite meso iz sredine i koštice pa pažljivo izvadite da izgleda poput čašice. Preostalo povrće očistite i grubo usitnite.

Crvenu papriku narežite na kockice (za 1 kašiku) a ostalo ostavite. Usitnjeno povrće stavite u mikser, dodajte meso iz krastavaca i 2 kašike korijandera. Sve grubo izmiksajte, tj. pomiješajte. U tu mješavinu dodatno umiješajte sok od limete, maslinovo ulje i sirće, te začinite solju i paprom. Mješavinom napunite čašice, a gore posipajte kockice od paprike i korijander za ukras.

Bonus video: