Ukusne slane palačinke

Iako smo navikli na palačinke kao desert, od njih možete napraviti i glavno jelo. Recept za slane palačinke isti je kao i za desertne, ali bez šećera. Čime ih napuniti? Evo predloga
305 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2011. 16:38h

Zapečene palačinke sa sirom

Dok se palačinke prže, izmiješajte u posudi svježi sir, malo pavlake i jaje, pa dobro posolite i popaprite. Ako želite, u tu smjesu možete dodati i malo pršute ili šunkarice, zavisno od ukusa. Isto tako možete unutra staviti još i tvrdog sira ili fete, te začine poput majčine dušice, ruzmarina ili karija.

Palačinke punite smjesom koju ste napravili od sira i dodataka i uvijte.

Namažite tepsiju maslacem i u nju poslažite napunjene palačinke i zalijte ih smjesom pavlake, jednog jaja i muškatnog oraščića, a po želji možete na vrh naribati i malo tvrdog sira. Pecite ih na 200 stepeni oko 30 minuta, dok gornji sloj ne porumeni.

Palačinke sa mesom

Propržite glavicu crnog luka sa oko 300 grama mljevenog mesa. Zatim dodajte nasjeckanu crvenu i zelenu papriku. Kada se i to malo prokrčka, začinite sa sosom od paradajza, solju i paprom. Biće još ukusnije ako dodate i malo bosiljka. Napunite palačinke i posložite ih u tepsiju koju ste namazali maslacem. Prelijte sa smjesom od jednog jogurta, tri žumanca, malo muškatnog oraščića, soli i malo maslinovog ulja.

Na to izrendajte tvrdi sir ili parmezan i pecite na 200 stepeni oko 30 minuta.

“Vesele” palačinke

Za fil kratko prokuvajte pola kg spanaća ili blitve, ali samo listove bez peteljki. Potom povrće narežite na rezance. Struk praziluka prepolovite po dužini, dobro operite i tanko narežite te ga propržite na malo maslinovog ulja. Dodajte sitno nasjeckana dva češnja bijelog luka i narezani spanać, odnosno blitvu. Kada se smjesa ohladi, umiješajte svježi sir, pavlaku, parmezan, naribanu gaudu i začinite po želji i ukusu, a možete dodati i malo ljute papričice. Palačinke napunite smjesom, posložite u vatrostalnu posudu koju ste namazali maslacem, pa prelijte smjesom od pavlake, jaja i naribanog sira i stavite da se peku dok ne porumene.

Pohovane palačinke

Palačinke punjene bilo kojom smjesom, ali najbolje sa sosom od šampinjona, možete i pohovati. Važno je da ih ne napunite previše, a pohuju se standardno, najprije se uvaljaju u brašno, zatim jaja i na kraju u prezlu.

Ovakve palačinke poslužite kao glavno jelo uz neku finu salatu.

Bonus video: