Neponovljivi užitak: Ambasador torta

Umutiti bjelanca u čvrst snijeg. Dodati, šećer, žumanca, sol, kakao. U ovu pjenastu masu dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo.
116 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.06.2011. 18:28h

Sastojci:

Kora:

10 jaja

14 kašika secera

malo soli

5 kašike kakao-praha

10 kašika brašna

1 prašak za pecivo

Fil:

700 ml.mlijeka

7 kasika šećera

8 kasika brašna

250 g margarina ili putera

150 g šećera u prahu

250 g žele zeka ( izlomite ih na komadice)

Čoko glazura:

250 g čokolade za kuvanje

250 ml. slatke pavlake ili vanila krem šlaga

Priprema kore:

Umutiti bjelanca u čvrst snijeg. Dodati, šećer, žumanca, sol, kakao. U ovu pjenastu masu dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo. U plehu koji se dobije uz pećnicu peći ovu masu na 180 C oko 20-30 min. Povremeno provJeravati čačkalicom tijesto, kad se tijesto ne lijepi za čačkalicu tj. kad ostane suva čačkalica kora je gotova. Ostaviti da se kora ohladi i hladnu koru presjeći da se dobiju dvije.

Priprema fila:

Mlijeko staviti da se kuva. Odvojiti jednu šolju mlijeka pa u nju staviti brašno te ga izmiješati i dodati mlijeku koje kuva. Pažljivo miješati da ne bi došlo do grudvica. U već gustu masu dodati i šećer i kad se dobro sve skuvalo ostaviti da se ohladi fil. Sjediniti margarin ili puter sa prah šećerom pa dodati u hladan fil te sve dobro izmiješati. Izlomljene žele zeke dodati filu i filovati kore. Ukrasiti cokoladnom glazurom koju smo na laganoj vatri istopili. Ukrasiti tortu karamel lješnicima ili orasima.

Prijatno!

Recept preuzet: tortekolaci.com

Bonus video: