Pripremite medaljone

Medaljone posoliti i pobiberiti, pa ih sotirati u tiganju na mješavini maslaca i ulja. Podliti sa malo temeljca i bijelog vina, te ih dovršiti uz češće okretanje i dodavanje tečnosti.
614 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2011. 11:18h

Medaljoni, bilo da je riječ o goveđim, telećim ili svinjskim, se režu od filea tako da se dobiju mali okrugli i debeli odresci. Najčešće se sotiraju na maslacu i ulju, a dobijeni se sok podlijeva odgovarajućim vinom.

Isti oni prilozi, garniture i sosevi koji se najčešće poslužuju sa stekovima slobodno se mogu upotrijebiti i uz medaljone koji onda po njima dobijaju ime.

U ovom receptu upotrijebljen je svinjski file, no isto tako mogu se pripremiti i medaljoni od teletine sa napomenom da se svinjski moraju duže sotirati.

Meso se može peći i na žaru, a sos napraviti odvojeno, ali najčešće se odgovarajući umak priprema upravo na soku koji prilikom sotiranja puste sami medaljoni.

Priprema:

Medaljone posoliti i pobiberiti, pa ih sotirati u tiganju na mješavini maslaca i ulja. Podliti sa malo temeljca i bijelog vina, te ih dovršiti uz češće okretanje i dodavanje tečnosti.

Gotove medaljone odložiti u pokrivenu posudu na toplo mjesto, a u dobijenom soku od pečenja 10-ak minuta dinstati narezane svježe šampinjone. Za to vrijeme, u drugu posudu, pristaviti u vruću posoljenu vodu torteline sa sirom.

Dok se tortelini kuvaju u šampinjone uliti pavlaku za kuvanje i sve kuvati još nekoliko minuta. Pred kraj kuvanja iscijediti kašičicu soka od limuna, narendati malo muškatnog oraščića te dodati medaljone da bi se dovoljno ugrijali i pustili nešto svog soka. Kako bi ljepše izgledali medaljone samo jednom stranom položiti u sos, a kada je gotovo složiti ih na tanjir uz netom kuvane torteline sa sirom.

Preko tortelina preliti sos od šampinjona kojem je na kraju dodana grudvica hladnog maslaca, sve ukrasiti sjeckanim peršunom i poslužiti. Po želji odvojeno poslužiti rendani sir parmezan i svježu lisnatu salatu. Čaša dobro ohlađenog šardonea nameće se sama po sebi.

Nebrojene su kombinacije priloga i soseva uz medaljone. Ovo je samo jedna mala ideja kako obogatiti jelovnik nesvakidašnjom kombinacijom namirnica. Najčešće se uz medaljone poslužuju kroketi, njoki, povrće, prženi i pečeni krompir i sl.

Klasična svjetska kuhinja poznaje i neobične kombinacije poput andaluških turnedosa koji se oblažu sotiranim fileima patlidžana, kockicama paradajza pomiješanih sa sjeckanom šunkom, a sve to garnirano paprikama i malim pikantnim kobasicama.

Medaljoni zvani opera garniraju se pečenom pilećom jetrom i vrhovima špargli, a sve preliveno klasičnim madera umakom. Uz malo mašte svako može da dođe do svoje omiljene kombinacije i upravo to je najveća draž ovakvih jela.

Bonus video: