Uskršnja trpeza

Prašak za puding glatko umutite sa preostalim mlijekom i rumom, pa ovu tečnost ulijte u vrelo mlijeko. Kratko zakuvajte gust krem. Želatin umočite u hladnu vodu, dobro ocijedite, pa umiješajte u topli krem.
157 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2011. 11:04h

Uskrs, najradosniji hrišćanski praznik, kojim se obilježava vaskrsenje Isusovo, je dan kada je cijela porodica na okupu oko svečano aranžiranog stola i ove godine obilježava se 24. aprila.

Uskršnja trpeza, pri tom, može biti postavljena tradicionalno, ali ponekad je dozvoljeno, ukoliko je domaćica sklona modernom dizajnu, i malo improvizacije i mnogo kreativnosti.

Na taj dan, pokažite svoje kulinarsko umijeće, obradujte svoje najmilije, ne zaboravite na tradiciju, ali ponudite i nešto novo.

Da bismo probudili velikog majstora kuvanja u vama, predlažemo i nekoliko novih, interesantnih recepata.

Naravno, priprema svečane trpeze treba da bude mnogo više od potvrde kulinarskih sposobnosti.

Jelima koja ćete pripremiti i dekoracijom stola na kome ćete ih poslužiti, stvorite atmosferu bliskosti, pripadanja i tako na pravi način obilježite vaskrsenje Hristovo.

Činija sa ofarbanim jajima

Na Uskrs se prvo jede kuvano vaskršnje jaje, a onda ostala jela.

Tradicionalna vaskršnja jela su jagnjetina, te neizbježna, topla i mirisna pogača – pletenica, razna slana peciva, a nezaobilazna je i torta, odnosno kolači.

Jagnjeća krem čorba

Sastojci:

kg mlade jagnjetine

pola glavice bijelog kupusa

200 g šargarepe

200 g krompira

200 g luka

grančica celera

2 grančice peršuna

100 g pirinča

biber

so.

Priprema:

Meso nalijte hladnom vodom. Dodajte očišćeno povrće i začine i kuvajte oko 50 minuta. Izvadite meso, a čorbu procijedite. Šargarepu i krompir isijecite na kockice i vratite u čorbu. Kad proključa, dodajte opran pirinač i kuvajte još oko 20 minuta, na tihoj vatri. Na kraju, po potrebi, posolite i pobiberite po ukusu.

Teleća čorba

Sastojci:

250 g telećeg mesa

veći krompir

glavica crnog luka

lovor

biber u zrnu

peršunov list

ulje

so

Priprema:Na malo ulja propržite isječen luk i meso, nalijte vodom, pa stavite krompir, lovor i biber. Kad je sve kuvano, posolite po ukusu, po želji začinite jajetom i kiselim mlijekom i pospite sjeckanim peršunom.

Vaskršnja pletenica

Sastojci:

750 g brašna

40 g svježeg kvasca

100 g šećera

100 g maslaca

0,5 l mlijeka

2 jaja

50 g sjeckanih badema

limunova kora

prstohvat soli

jaje za premazivanje

Priprema:Prokuvajte kvasac sa šećerom, mlijekom i sa dvije kašike brašna. U poseban sud sipajte brašno, jaja, maslac isječen na listiće, so i rendanu limunovu koru. Kada kvasac nadođe, sipajte u brašno i mikserom zamijesite tijesto. Ostavite da narasta oko jedan sat na toplom. Od naraslog tijesta napravite pletenicu od tri valjka dužine i stavite na papir za pečenje, pa u pleh. Ostavite još 30 minuta da raste. Premažite cijelu pletenicu žumancetom sa malo mlijeka i pospite isjeckanim bademom. Stavite da se peče na 200 stepeni oko 40 minuta. Kada se prohladi, iznesite na trpezu.

Jagnjeća pečenica

Sastojci:

jagnjeći but (oko 2 kg)

kašičica origana

100 ml ulja

50 ml limunovog soka

2 kašike začina

3 čena bijelog luka

ruzmarin

biber u prahu

za prilog:

2 kg krompira

Priprema:Jagnjeći but očistite i operite. Odvojite meso od kosti i malo ga izlupajte. U odgovarajućoj činiji pomiješajte začin, limunov sok, ruzmarin, biber u prahu, origano i izgnječen bijeli luk, pa tom marinadom natrljajte pripremljenu jagnjetinu. Savijte je u rolat i pričvrstite čačkalicama. U većem tiganju zagrijte ulje, rolat propržite sa svih strana, a zatim je pecite dva sata u zagrijanoj rerni na 200 stepeni. Tokom pečenja zalivajte mašću od pečenja i nalivajte toplom vodom. Pred kraj dodajte posoljen krompir, papriku, malo ulja i dopecite. S toplog rolata izvadite čačkalice, isijecite je na kriške i poslužite s pečenim krompirima i mladim lukom.

Salata od pirinča, paprike i šampinjona

Sastojci:

za salatu:

200 g integralnog pirinča

150 g šampinjona

100 g zelene paprike

jabuka

za preliv:

5 kašika maslinovog ulja

kašičica senfa

2 kašike jabukovog sirćeta

malo šećera

so, biber.

Priprema:Pirinač skuvajte u posoljenoj vodi, ocijedite i ohladite. Šampinjone isijecite na listiće, podlijte s malo vode, skuvajte i ocijedite. Paprike i oljuštenu jabuku očistite od sjemenki i nasijecite na kockice. Preliv pripremite tako što ćete da pomiješate maslinovo ulje, senf, sirće, šećer, so i biber. Pirinač, šampinjone, paprike i jabuku stavite u veću posudu, prelijte pripremljenim prelivom i sve zajedno dobro promiješajte. Prije posluživanja salatu dobro ohladite.

Paradajz punjen paštetom i mocarelom

Sastojci:

4 paradajza (600 g)

100 g mocarele

2 mlada luka

200 g jetrene paštete

2 kašike sjeckanog vlašca

za posluživanje:

4 kašičice parmezana nasječenog na listiće

2 kašičice sjeckanog vlašca

Priprema:Paradajz operite, odsijecite mu gornji dio i izdubite ga. Mocarelu isijecite na kockice, a mladi luk na kolutiće. Paštetu, mocarelu, luk i vlašac dobro izmiješajte i tom mješavinom punite paradajz. Svaki punjeni paradajz poslužite posut parmezanom i vlašcem.

Deserti

Vaskršnja torta

Sastojci:

14 žumanaca

350 g šećera

rendana kora pola limuna

120 g brašna

75 g skropka

6 bjelanaca

prstohvat soli

50 g otopljenog maslaca

350 g breskvi iz tegle

6 kašika likera od breskve

3/8 l mlijeka

8 listova želatina

250 g mladog sira

500 ml slatke pavlake

200 g sirove marcipan smjese

125 g šećera u prahu

zelena boja za namirnice

75 g šarenih šećernih jaja (bombona)

kašika bademovih listića

Priprema: Zagrijte rernu na 175 stepeni. Pleh premažite maslacem i pospite brašnom. Šest žumanaca sa 175 g šećera i limunovom korom umutite da dobijete krem. Po tome prosijte brašno i skropko.

Bjelanca sa solju umutite u čvrst snijeg. Stavite na smjesu i sve pažljivo pomiješajte. Na kraju dodajte rastopljeni maslac. Tijesto stavite u pleh i poravnajte. Biskvit pecite u toploj rerni, otprilike dok ne bude zlatnosmeđe boje. Ostavite da se ohladi, najbolje preko noći. Breskve ocijedite, pri tom sačuvajte sok i odmjerite osminu litra. Sok pomiješajte sa polovinom likera.

Za krem izmiješajte na vodenoj pari preostala žumanca s ostatkom šećera, tako da dobijete gust krem. Prokuvajte mlijeko. Dodajte malo-pomalo u kremu od žumanaca. Smjesu dalje miješajte dok ne počne gusto da se preliva preko žice. Želatin omekšajte u hladnoj vodi, dobro ga ocijedite i list po list rastopite u vrućem kremu.

Krem ostavite na hladnom otprilike sat vremena. Čim krem počne da se steže, dodajte mlad sir i preostali liker. Umutite slatku pavlaku i dodajte. Podlogu dva puta poprečno presijecite i natopite mješavinom soka. Donji sloj obložite polovinama breskvi. Četvrtinu krema premažite po breskvama. Položite drugi sloj i po njemu raspodijelite sljedeću četvrtinu krema. Položite posljednji sloj. Tortu premažite preostalim kremom, i ostavite sat vremena na hladnom. Sirovi marcipan pomiješajte sa prosijanim šećerom u prahu i nekoliko kapi boje za životne namirnice.

Smjesu razvaljajte na šećeru u prahu debljine od dva-tri milimetra. Od marcipana isijecite dugačku traku koja mora biti široka koliko je visok okvir torte. Eventualno je ukrasite kockastim udubljenjima. Time obložite tortu. Tortu ukrasite šarenim jajima i bademovim listićima i do služenja držite na hladnom.

Kolač od banana

Sastojci:

4 banane (oko 500 g)

limun vanilin šećer

2 kašičice ruma

30 piškota krem

3,75 dl mlijeka

90 g maslaca

60 g šećera u prahu

3 kašike praška za puding od vanile

3 kašike ruma

3 lista želatina premaz

2,5 dl slatke pavlake

kašika kakaoa

3 lista želatina listići čokolade za posipanje

Priprema: Banane prepolovite i uzdužno isijecite. Uvaljajte ih u limunov sok, rum i vanilin šećer i ostavite ih da odstoje. Pleh obložite prozirnom folijom i piškotama. Skuvajte polovinu mlijeka sa puterom i šećerom.

Prašak za puding glatko umutite sa preostalim mlijekom i rumom, pa ovu tečnost ulijte u vrelo mlijeko. Kratko zakuvajte gust krem. Želatin umočite u hladnu vodu, dobro ocijedite, pa umiješajte u topli krem. Na piškote izlijte malo ohlađenog krema. Lijepo poravnajte, zatim po kremu rasporedite marinirane banane. Ponovo stavite sloj krema, a potom i novi red piškota.

Ponovite isti postupak, a završite piškotama. Kolač držite u frižideru oko četiri sata. U međuvremenu pripremite premaz. U hladnoj vodi omekšajte želatin, zatim ga rastopite u malo tople vode. Umutite slatku pavlaku. Dodajte kakao i otopljeni želatin. Ohlađeni kolač izvadite iz pleha. Oslobodite ga iz folije, pa sa svih strana ravnomjerno premažite pripremljenim premazom od pavlake i kakaoa. Kolač ukrasite listićima čokolade i ponovo ostavite na hladnom mjestu do posluživanja.

Bonus video: