Jelo za hrabre: Kisela švedska haringa smrdi na kilometar

Jelo se obično jede sa jednom švedskom vrstom hljeba (tunnbröd), a kreativci mu dodaju kuvani krompir, luk i kiselu pavlaku.
549 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.04.2011. 13:34h

Evropska unija pokušava da je zabrani, a njen miris može da učini da se jednostavno razbolite.

Kisela haringa (surströmming), tradicionalno švedsko jelo je vrsta fermentirane haringe u kojoj Šveđani tradicionalno uživaju pred kraj ljeta.

To jelo se pravi tako što se haringama iz Baltičkog mora izvade iznutrice, konzerviraju se u salamuri i ostave na toplom mjestu da fermentiraju. Kad konzerva od plinova nabubri po sredini, jelo je spremno za konzumiranje.

Jedini problem sa tim jelom izvanrednog ukusa je što mu miris nije baš tako izvanredan. U pitanju je nevjerovatan smrad koji obara nadaleko. Ljubitelji fermentiranih haringi snalaze se na najrazličitije načine – jedu isključivo al fresco, a konzerve često otvaraju pod vodom da bi izbjegli miris pokvarenih jaja, užeglog maslaca i kiselog sirćeta koji tjera suze na oči.

Jelo se obično jede sa jednom švedskom vrstom hljeba (tunnbröd), a kreativci mu dodaju kuvani krompir, luk i kiselu pavlaku.

Jelo je teško naći na drugim tržištima, osim u Švedskoj. Zbog zagađenosti mora, haringa je izložena kancerogenim dioksinima, pa bi, u skladu sa propisima EU, bilo protivzakonito prodavati je. No, kako Šveđani ne žele da su dio EU, njeni građani i dalje mogu da "plaše" strance svojom poslasticom.

Bonus video: