Planirajte unaprijed i uštedite vrijeme u kuhinji

Vrijeme je novac - pravilo svake žene koja se trudi da uskladi poslovne obaveze i porodični život. U samo nekoliko koraka možete bitno da olakšate sebi kuhinjske poslove.
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2011. 12:55h

Prvi korak je da već prilikom kupovine razvrstate u vrećice slične namirnice jer ćete ih brže preraspodijeliti kada dođete kući.

Za mariniranje je potrebno samo nekoliko minuta, a takvo meso može stajati u frižideru do 24 sata. Riba je osjetljivija pa se zato ne preporučuje da se čuva u frižideru duže od šest sati.

Sjeckano povrće takođe skraćuje vrijeme pripreme, a možete ga pripremiti dan unaprijed.

Luk, paprika, brokula i tikvice da se drže tako pripremljeni 12 sati u frižideru, a da ne izgube svježinu. Obmotajte ih vlažnim kuhinjskim papirom i stavite u plastičnu vrećicu.

Tako zamrznuto povrće može da stoji do tri nedjelje.

Led i limun za povrće

Povrće i voće koje potamni kad se isiječe, može da se ostavi u frižider u posudi s hladnom vodom, ledom i iscijeđenim limunom. Tako može da stoji 12 sati, dok voće poput kruške i jabuke, može da stoji svega nekoliko sati, savjetuju kuvari.

Podgrijavanje mesa

Mnoga jela dobro reaguju na podgrijavanje, ali meso poput piletine zbog toga često bude osušeno. Zato je najbolje da nakon pečenja razdijelite komade mesa i rasporedite ih u plastičnu posudu sa sosom od pečenja i ostaviti je u frižider.

Tuš tokom pečenja

Pečeno povrće je jednostavan način da uštedite vrijeme u pripremi ručka za sljedeći dan. Isjeckajte odabrano povrće, polijte maslinovim uljem i neka se peče 30 do 45 minuta. Taman toliko da se ujutru istuširate dok rerna radi za vas.

Dobar dresing pri ruci

Domaći dresing koji može da stoji i do tri mjeseca je “mala crna haljina” svake kuhinje. Odličan je recept sa sirćetom “balsamiko”, dvije kašike senfa, soli i biberom, te 2/3 šoljice maslinovog ulja.

Neekonomičnost

Iscrpljivanje u kuhinji često je nepotrebno - većina jela može da se jede i dva dana zaredom.

“Zajedništvo po kutlači”

Kuhinjske zadatke podijelite ukućanima: odredite dane za zajedničko kuvanje.

Bonus video: