Zdravi, lagani i ukusni mesni zalogaji

Za pohovanje upotrijebite odreske od mekših djelova buta ili kotlete (po osobi 120-150 g bez kostiju, a s kostima 250 g).
512 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2011. 14:58h

Jela s teletinom najviše se vezuju za italijansku i francusku kuhinju, ali i za srednjoevropske kuhinje poput njemačke, švajcarske, mađarske i češke.

Kvalitet mesa zavisi od starosti i ishrane životinje, a ocjenjuje se po količini čistog mesa, finoći vlakana, količini kostiju, masnog i vezivnog tkiva.

Način pripreme teletine treba da odgovara samom mesu, što znači lagano i rafinirano.

Što se tiče energetske vrijednosti, 100 g sirovog mesa buta teletine iznosi 117 kcal / 490 kj.

Od toga je 21 odsto proteina, a 3 odsto masti.

Od minerala izvrstan je izvor cinka, fosfora, a dobar izvor selena i bakra.

Za meso je uopšte karakteristično da je bogat izvor vitamina B kompleksa, a teletina je izvrstan izvor niacina, vitamina B12, vitamina B6, pantotenske kiseline i riboflavina.

Sadržaj holesterola iznosi 78 mg.

Za pečenje možete koristiti meso od plećke, vrata i tvrđih djelova buta, te kotlete (po osobi 200 g bez kostiju i do 300 g s kostima).

Za roštilj će vam trebati 150-200 g mesa bez kostiju od mekših djelova buta i fileta, te oko 250 g mesa s kostima, kao što su kotleti.

Za pohovanje upotrijebite odreske od mekših djelova buta ili kotlete (po osobi 120-150 g bez kostiju, a s kostima 250 g).

Bez kostiju 200-250 g, a s kostima 300 g po osobi koristite meso od plećke, koljenice, prsa, vrata i tvrđih djelova buta za kuvanje, a za pirjanjenje 150-200 g mesa bez kostiju od plećke, vrata, prsa i tvrđih djelova buta.

RECEPTI

Šnicle punjene sirom

Vrijeme pripreme:

40 minuta

Zahtjevnost:

jednostavno

Sastojci:

5 telećih šnicli

4 parčeta sira ementaler

4 tanke šnite suhomesnatog (po izboru)

2 jaja

4 kašike prezle

ulje

puter

so, biber

Priprema:

Šnicle istucite, posolite i pobiberite i između dvije šnicle stavite listić sira i listić suhomesnatog.

Tako filovano tijesto umočite u umućena jaja, pa u prezlu. Meso pržite na mješavini ulja i putera dok ne poprimi zlatno-smeđu boju.

Teleća šnicla s kaduljom

Vrijeme pripreme:

35 minuta

Zahtjevnost:

lagano

Sastojci:

8 manjih telećihe šnicli (oko 600 g)

kašika maslaca

kašika maslinovog ulja

8 većih listova kadulje

8 tankih listova pršute

so i svježe mljeveni biber

125 ml bijelog vina

limun

Priprema:

Zagrijte maslac i maslinovo ulje i spustite listove kadulje u vruću masnoću samo jedan minut da se zagriju. Izvadite ih i ocijedite.

Stavite listove pršute i kadulje na svaku šniclu, preklopite i pričvrstite ih čačkalicom. Brzo ih pecite u tiganju po dvije minute sa obje strane. Začinite solju i biberom.

Čuvajte ih na toplom, a u tiganj dospite bijelo vino. Kratko prokuvajte i služite šnicle s ovim sosom i komadima limuna. Upotpunite jelo baget hljebom.

Teleća koljenica na žaru

Vrijeme pripreme:

1 sat

Zahtjevnost:

lagano

Sastojci:

teleća koljenica

po potrebi so, biber, vegeta

po potrebi ulje za premaz

Priprema:

Koljenicu operemo, obrišemo i stavimo na ražanj. Pričvrstimo je kopčama ili odgovarajućim korpicama, malo posolimo i premažemo uljem.

Ražanj uglavimo u ugrijanu rernu i pečemo koljenicu otprilike 90-110 minuta, zalivajući je u međuvremenu pivom i uljem.

Sok od pečenja možemo servirati uz pečenu koljenicu i povrće po želji.

Lovačko meso

Vrijeme pripreme:

55 minuta

Zahtjevnost:

lagano

Sastojci:

kg teleće šnicle

200 g suhomesnatog

3 glavice crnog luka

100 g kiselih krastavaca

malo soli, bibera

kašikica crvene paprike

malo ulja

Priprema:

Istucite šnicle, posolite i ostavite da malo odstoje. Suhomesnato isijecite na tanje komade i začinite biberom.

Na svaku šniclu stavite komadić suhomesnatog i kolutić kiselog krastavca, zavijte u rolnu i pričvrstite čačkalicom. Sitno izrezan crni luk ispržite na ulju i kad porumeni dodajte kašikicu crvene paprike, preko luka poređajte uvijeno meso i dinstajte uz povremeno dolivanje mlake vode.

Kada meso omekša izvadite ga, poređajte u odgovarajuću posudu i prelijte umakom.

Hadžijski ćevap

Vrijeme pripreme:

1 sat i 30 minuta

Zahtjevnost:

lagano

Sastojci:

kg teletine bez kosti

200 g crnog luka

250 g paradajza

400 g šampinjona

150 g maslaca

malo soli, bibera, bosiljka

vezica peršuna

Priprema:

Teletinu operite, pa posušite suvom krpom. Odvojite djelove gdje ima žilica i masnih djelova. Zatim isijecite na kockice. Nemojte soliti prije prženja nego tek u toku prženja.U što široj i dubljoj šerpi zagrijte maslac, pa kada se zagrije stavite meso. Pržite ga na jakoj vatri, naglo, pa kada dobije finu boju sklonite sa vatre. Prespite ga u drugu posudu zajedno sa saftom u kojem se pržilo.

Crveni luk ogulite i isjeckajte na kockice. Paradajz pospite vrelom vodom, pa ogulite kožicu. Zatim ga rasijecite na četiri dijela, pa pritiskom laganim i malom kašikicom odvojite sjemenke. Isijecite ga na kockice ili tanke rezance. Šampinjone obrišite vlažnom krpom. Nemojte da ih perete jer budu dosta natopljeni vodom. Odvojite peteljke, pa ih isijecite na kockice. Gornje djelove isijecite na listiće. U šerpu gdje se pržilo meso stavite kašiku maslaca, zagrijte, pa stavite luk. Kada luk dobije finu boju, stavite šampinjone i izmiješajte. Kada su gljive prestale da ispuštaju saft, dodajte pripremljen paradajz, malo posolite, pa dinstajte.

Dodajte meso, soli po potrebi, biber, malo peršunovog lista sjeckanog, malo bosiljka suvog sitnog. Prodinstajte nakratko, pa sklonite sa vatre.U zemljanu posudu (može i neka druga) položite pergament-papir, pa u to naspite pripremljeno meso. Krajeve pergament-papira namažite žumancem, pa zalijepite ili svežite pri vrhu da meso bude zatvoreno. Rernu ugrijte na oko 250C, pa pecite oko 40 min.

Teletina u pivu

Vrijeme pripreme:

1 sat i 20 minuta

Zahtjevnost:

jednostavno

Sastojci:

kg telećih rebaraca bez kostiju

kg teleće plećke

2 glavice luka

2 češnja bijelog luka

2 šaragarepe

biber u zrnu, so

lovorov list, bosiljak

2 suve papričice

2 dl piva

Priprema:

Nauljite malo posudu i slažite polovinu narezanog i posoljenog mesa, pa preko njega očišćene cijele glavice luka, očišćeni bijeli luk, cijelu šargarepu, paprike, bosiljak, pobiberite i dodajte dva lovorova lista.

Preko toga u još jednom redu poslažite preostalo meso, prelijte pivom i dodajte još 3 dl vode.

Poklopite i na laganoj vatri pirjanite sat vremena, uz povremeno dodavanje tečnosti, vode ili piva, po potrebi.

Teletina sa šampinjonima

Vrijeme pripreme:

30 minuta

Zahtjevnost:

lagano

Sastojci:

800 g telećih odrezaka od buta

200 g šampinjona

100 g maslaca

2 jaja

prstohvat majorana

malo konjaka

ulje

so, biber

Priprema:

Očistite šampinjone, narežite ih i pirjanite s polovinom maslaca, posolite, pobiberite, ulijte umućena jaja i ostavite da se malo stisne, posipajte majoranom i skinite posudu s vatre.

Dugačkim oštrim nožem zarežite u sredinu mesa, tako da dobijete širok i dubok džep, stavite unutra smjesu od šampinjona, sašijte otvor i povežite meso čitavom dužinom kako bi zadržalo oblik.

Stavite meso u vatrostalnu zdjelu zajedno s preostalim maslacom, dodajte nekoliko kašika ulja, posolite, pobiberite i stavite zdjelu u toplu rernu da se meso potpuno ispeče.

S vremena na vrijeme polivajte meso sokom s dna zdjele i poprskajte konjakom. Kad je pečeno, skinite konac, narežite na komade, prelijte sokom od pečenja i poslužite toplo.

Teleća čorba

Vrijeme pripreme:

30 minuta

Zahtjevnost:

jednostavno

Sastojci:

200 g telećeg mesa

100 g šargarepe

vezica celera

glavica crvenog luka

paprika

šoljica riže

malo graška

ulje kašika brašna

peršunovo lišće

začinska paprika so

Priprema:

Od ulja, brašna i začinske paprike napravite zapršku, zalijte vodom, te dodajte prethodno isjeckano povrće i meso. Zatim sve poklopite i ostavite da se kuva jedan sat na tihoj vatri. Kada meso omekša, dodajte skuvanu rižu. Sve kuvajte još 10-ak minuta, a prije serviranja pospite sjeckanim peršunovim listom.

(Recepti i foto: Velikakuhinja.com)

Bonus video: