Pripremite ukusne kamenice

Kažu da razvoj kamenice traje izmedju 3-6 godina zato i jesu među najskupljim školjkama.
175 pregleda 0 komentar(a)
kamenice 1, Foto: Dvi ribe, dva krumpira- Blog
kamenice 1, Foto: Dvi ribe, dva krumpira- Blog
Ažurirano: 15.02.2011. 18:15h

Kamenice su školjke nepravilnog oblika koje podsjećaju na kamen i pretežno na njemu i rastu. Žive u kolonijama na stijenama na dubini i do 40 metara. Kažu da svaka kamenica izbaci oko milion jajašaca, koja velikim dijelom postanu hrana drugih morskih organizama. Danas se najviše uzgajaju u uzgajalištima koja su najčešće u blizini mjesta gdje se miješaju slatke vode sa morskom. Kažu da razvoj kamenice traje izmedju 3-6 godina zato i jesu među najskupljim školjkama.

Prvi recept

Potrebno je malo extra djevičanskog maslinovog ulja, soka od limuna, malo isjeckanog bijelog luka, malo peršuna sitno nasjeckanog, malo soli i bibera. Tečnosti treba da sa njom napunite školjke. Posluzite ih na tacni posute sa krupnom soli, tako da kamenice možete lijepo da složite, a da se sok ne proliva.

Drugi recept

U tepsiju u kojoj ćete školjke peći stavite malu rešetku koju koristite za hladjenje kolača ili nešto slično, pa u šupljine ili rešetke slažite skoljke da stoje vodoravno koliko mogu, da ne iscuri sos. Sitno narezanom slaninom ili šunkom pospite školjke, prelijete sa vorčesetreršir ( worcestershire) sosom i stavite pod gril. Zapecite par minuta dok slanina dobije boju.Poslužiti vruće. Spoj slanine i kamenice je odličan.

Recepti preuzeti sa: Dvi ribe, dva krumpira- Blog

Prijatno!

Bonus video: