Recept: Domaći sirup od maslačka

Pronađite livadu udaljenu od saobraćaja i zagađenja, naberite cvjetove i stabljike pa pripremite domaći sirup protiv kašlja
2203 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ažurirano: 15.04.2019. 19:07h

Maslačak je izuzetno zdrava samonikla biljka, bogata vitaminom A i C, te kalcijumom, kalijumom i natrijumom. Riječ je o vrlo ljekovitoj biljci koja podstiče rad bubrega, jetre i sistema za varenje, smanjuje holesterol, jača krv, a pomaže i kod alergija. Raste na livadama s umjerenom i hladnom klimom, a može se iskoristiti od korijena do cvjetova. Od njenog korijena najčešće se priprema čaj koji pomaže kod tegoba sa verenje,, a njegovo ispijanje se preporučuje i osobama koje pate od dijabetesa.

Pronađite livadu udaljenu od saobraćaja i zagađenja, naberite cvjetove i stabljike pa pripremite domaći sirup protiv kašlja i brojnih drugih bolesti.

Od cvjetova maslačka najčešće se priprema sirup ili 'med' koji se može dodati različitim poslasticama, ili samostalno piti kao lijek, prvenstveno kao sirup protiv kašlja djece.

Sastojci:

- 200 grama cvjetova maslačka zajedno sa stabljikom - 2 limuna - 1,5 litara vruće vode - 1 kg šećera

Priprema:

Usitnite stabljike i cvjetove maslačka, pa ih prelijte vrućom vodom. Dodajte limun narezan na kriške ili iscijeđen sok limuna, pa sve zajedno kuvajte na laganoj vatri oko pola sata. Procijedite, dodajte šećer, pa kuvajte još 15 minuta. Vrući sirup prelijte u staklene boce ili tegle i pažljivo zatvorite. Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

Bonus video: