Kako brže dobiti kockice leda u zamrzivaču

Iako su o tome da se topla voda smrzava brže od hladne pisali i Aristotel i Rene Dekart, mladi učenik iz Tanzanije Erasto Mpemba zaslužan je za povratak interesovanja za ovu pojavu
1482 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ažurirano: 07.05.2019. 17:59h

Zaboravite način pomoću kojeg ste do sada pravili kockice leda u zamrzivaču, naročito ako vam se žuri. Tajna je u toploj vodi. Svi mi u posudice za pravljenje kockica leda stavljamo hladnu vodu, ali to je pogrešno. Koliko god zvučalo nevjerovatno, od tople vode će brže nastati led.

Riječ je o fenomenu poznatom pod nazivom "Mpemba efekt". Iako su o tom fenomenu pisali i Aristotel i Rene Dekart, mladi učenik iz Tanzanije Erasto Mpemba zaslužan je za povratak interesovanja za ovu pojavu. Kad je primijetio da se topla smjesa za sladoled smrzava brže od hladne, Mpemba je pitao učitelja za objašnjenje i umjesto odgovora dobio ruganje. Ipak, on je pitanje ponovio kada je u posjetu školi došao dr. Osborne, profesor fizike. Profesor je bio skeptičan, ali je ipak obećao Mpembi da će provjeriti. Javio je svom asistentu da provjeri, a ovaj mu je nakon nekoliko eksperimenata javio da se toplija voda zaista brže smrzne od hladnije.

U potrazi za radovima koji bi ponudili moguće objašnjenje za Mpemba efekt, Britansko kraljevsko društvo za hemiju 2012. je raspisalo konkurs na koji se javlo preko dvadeset hiljada naučnika.

Prvo mjesto osvojio je rad Nikole Bregovića, asistenta na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Zagrebu. Njegov rad je pobjedničkim proglasio sam Erasto Mpemba. Bregović je za hrvatske medije kazao: "Ukratko da objasnim, ako imate toplu vodu i stavite je u zamrzivač, ona se počinje hladiti spolja prema unutra, uzorak uz zid čaše postaje hladniji i ta voda pada prema dnu. Pritom zbog razlike u gustoći dolazi do dodatnih miješanja strujanja unutar uzorka zbog čega se toplota počinje razmjenjivati sa okolinom".

Ko je shvatio - shvatio je. Važno je da znate kako ćete brže 'napraviti' led.

Bonus video: