Deset najprljavijih stvari u kući: I još jedna koju redovno koristite

Mnogi od nas kupuju flaširanu vodu, a nakon toga koriste flašu narednih nekoliko dana. Iako se time štedi novac i čuva prirodna okolina, ta navika je, prema nalazima tima istraživača, loša po zdravlje
4079 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Već neko vrijeme je poznato da daska na wc šolji nije najprljavija stvar u vašoj kući, a da to mogu biti tastature, telefoni ili ženske tobe, Istraživanja koje je proveo NSF International, organizacija koja se bavi standardizacijom uslova i zahrjeva za bezbijednost hrane.

Studija je obuhvatila čak 30 površina u 22 kuće kako bi se otkrio nivo plijesni, salmonele, Escherichie coli i stafilokoka, a mnogi su bili veoma iznenađeni rezultatima. Deset predmeta u svakom domu na kojima se nalaze najveće količine bakterija su, dakle:

  • Sunđeri za pranje posuđa i kuhinjske krpe
  • Sudopere
  • Držači četkica za zube
  • Posude za hranu kućnih ljubimaca-Aparati za kafu
  • Drške slavina
  • Igračke kućnih ljubimaca
  • Kuhinjski pultovi
  • Prekidači na rerni i šporetu
  • Daske za sjeckanje

Jedno drugo istraživanje, međutim, pokazalo je da plastične flaše koje se iznova koriste mogu biti prljavije od wc šolje. Ukoliko istu flašu dopunjavate vodom sa česme i hladite je u frižideru, prema tom istraživanju, ugrožavate svoje zdravlje.

Sajt koji ocjenjuje opremu za fitnes TreadmillReviews.net analizirao je koliko se bakterija zadržava na flašama za vodu, a rezultati su pokazali da je plastika daleko od najbolje ambalaže.

Mnogi od nas kupuju flaširanu vodu, a nakon toga koriste flašu narednih nekoliko dana. Iako se time štedi novac i čuva prirodna okolina, ta navika je, prema nalazima tima istraživača, loša po zdravlje. Naime, tim je briseve sa 12 boca vode za višekratnu upotrebu, koje su koristili atletičari, poslao na laboratorijsku analizu, a nalazi su pokazali da su flaše sadržale ogroman broj bakterija, više od 300.000 formiranih jedinica po kvadratnom centimetru.

„Ako bismo uporedili nivo štetnosti kozumiranja vode iz korišćenih flaša, onda bismo jezikom laika rekli da je on sto puta gori nego da ste liznuli igračkicu svog psa“, navodi tim. Rezultati su varirali u zavisnosti od tipa flaše. Flaše sa kliznim čepom su sadržale najveći broj bakterija. Za njima su flaše koje se zatvaraju na pritisak i obične flaše na zavrtanje čepa. Flaše na slamčicu pokazale su se kao „najčistije“, ali istraživači kažu da i one imaju samo dvije jedinice po kvadratnom centimetru manje od prosječne kućne wc šolje.Treadmill preporučuje flaše ili boce od nerđajućeg čelika, koje treba prati što je češće moguće

Bonus video: