Smanjite rizik od trovanja hranom: Primjenite pravilo “četiri O”

Važno je hranu što prije zagrijati na temperaturu višu od 60 ili ohladiti na temperaturu nižu od 5 stepeni
4599 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Poznato je da visoke temperature pogoduju bržem rastu i širenju bakterija u hrani. Bakterije su najčešći uzrok trovanja hranom, u koju dospijevaju sa zagađenih, prljavih površina, nečistih ruku i odjeće, opreme, pribora ili prljave vode. Svaka bakterija ima optimalnu, minimalnu i maksimalnu temperaturu pri kojoj se razvija, a u tome joj pomažu toplota i vlaga. Visoko rizične namirnice su meso, jaja, riba, mlijeko i proizvodi od njih.

Bakterije rastu pri svim temperaturama. Ipak, značajna većina mikroorganizama u hrani se brzo razmnožava na temperaturama između 5 i 60 stepeni, pa je zato važno hranu što prije zagrijati na temperaturu višu od 60 ili ohladiti na temperaturu nižu od 5 stepeni.

Preventivne mjere u najkraćem se mogu svesti na pravilo “četiri O”: Operi, Ohladi, Obradi, Odvoji. Primjenom pravila “četiri O” uveliko se može smanjiti rizik po zdravlje. Ovo pravilo, prenosi tntportal.ba pozivajući se na stručnjakde Instituta za zdravlje i sigurnost hrane iz Zenice, podrazumjeva sljedeće:

Operi

Često perite ruke i radne površine. Operite ruke toplom vodom i sapunom najmanje 20 sekundi prije i nakon rukovanja hranom. Operite daske za rezanje, posuđe, pribor i pultove toplom vodom nakon pripreme svake pojedine namirnice. Razmislite o upotrebi papirnih ubrusa za čišćenje kuhinjskih površina. Ako koristite krpe, ne smijete koristiti samo jednu, nego vam za svaku namirnicu i svaki korak druga krpa. Svježe voće i povrće isperite tekućom vodom iz slavine, uključujući i ono s korom koja se ne jede. Kod konzervirane robe, ne zaboravite da očistite poklopce prije otvaranja. Odvoji

Odvojite sirovo meso, piletinu, plodove mora i jaja od drugih namirnica. Koristite jednu dasku za rezanje za povrće i zasebnu drugu dasku za sirovo meso, piletinu i morske plodove.

Obradi

Kuvajte na odgovarajućoj temperaturi. Boja i tekstura su nepouzdani pokazatelji bezbijednosti. Sve namirnice moraju biti pripremljene na sigurnoj minimalnoj temperaturi. Koristite samo recepte u kojima se jaja kuvaju ili temeljno zagrijavaju.

Ohladi

Namirnice koje se ne konzumiraju odmah treba ohladiti i čuvati na temperaturi od 3-5 ͦ C.

Bonus video: